Dodik: Srbi imaju najviše prava da slave ZAVNOBiH, ali nećemo jer nam ga nameću

Radiosarajevo.ba
Dodik: Srbi imaju najviše prava da slave ZAVNOBiH, ali nećemo jer nam ga nameću
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da 25. novembar nije praznik BiH iz prostog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da danas u Federaciji BiH obilježavaju 25. novembar, Dan državnosti BiH, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu historijsko pravo (?!) na obilježavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podnijeli najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu.

"Dan održavanja ZAVNOBiH nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOJ-a. Manipulacija s ovim datumom i nametanje 25. novembra kao Dana državnosti ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji – od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovdje", istakao je Dodik.

On je naglasio da sve dok tako bude, 25. novembar bit će datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što "politikom nametanja dolazi iz Sarajeva".

"Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u RS-u danas radni dan bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost", poručio je čovjek koji svaki mjesec redovno uzme platu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije