Dodik spustio lopticu nakon susreta sa Escobarom: "Nisam prizivao rat kao opciju"

12
A. S.
Dodik spustio lopticu nakon susreta sa Escobarom: "Nisam prizivao rat kao opciju"
Screenshot / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielom Escobarom.

U odvojenim susretima Escobar se sastao sa Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem, kao i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je po starom lošem običaju eskivirao susret sa novinarima u Sarajevu i konferenciju za medije održao u istočnom Sarajevu.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Ni ja, ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju, i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir. Svi oni koji zveckaju oružjem, trebaju da budu predmet brzih akcija. Niko ne smije oružje da upotrijebava. rat kao opcija ne postoji", kazao je Dodik na početku. 

Kazao je da se u razgovoru sa Escobarom nije pravdao. Milorad Dodik je podvukao da ne odustaje od povlačenja saglasnosti za Oružane snage na nivou BiH.

"Mi hoćemo ozbiljna rješenja. Mi pripremamo dokumente, koji su koncipirani proteklih dana. to sam kazao Escobaru. Novo zakonodstvo ćemo uraditi u narednih šest mjeseci. OSBiH ne mogu da popune kvote, to se posebno osjeti na kvote Srba i Hrvata. Ne želimo da ta mjesta popunjavaju muslimani i da dobijemo muslimansku vojsku nekada (primjetna je u posljednje vrijeme naglašena tendencija člana Predsjedništva BiH da Bošnjake naglašeno naziva "muslimanima"). Sve sam to rekao Escobaru", dodao je Dodik.

Ustavni sud je prema Dodiku - vrhunska prevara.

"Ustavni sud ne može određivati titulare. Idem u Banja Luku na sastanak sa koalicionim partnerima i da razradimo sva ova pitanja dalje. taj sastanak ćemo održati danas, jer sutra idem u Tursku. Imam i odlazak u Ankaru, gdje ću razgovarati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Želim mu kazati neke stvari. Ne želimo ništa što pripada Federaciji, niti ništa što pripada BiH", dodao je Dodik.

Kazao da je Escobar njegov dobar poznanik. 

"On je moj dobar znanac. Znam koliko je ambiciozan, vjerujem da zna da sam i ja isti. Želim da zaštitim srpski narod, ni na štetu bilo kojeg drugog naroda", podvukao je Dodik, koji je pojasnio susret sa Janezom Janšom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije