Dodik se naljutio na Grlića Radmana pa kazao: "Hrvatska je bila agresor na BiH, a Srbija nije!"

17
Radiosarajevo.ba
Dodik se naljutio na Grlića Radmana pa kazao: "Hrvatska je bila agresor na BiH, a Srbija nije!"
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Dodik i Grlić Radman

U Sarajevu je u subotu, 25. maja, upriličena promocija knjige udruženja žrtava genocida u Bosni i Hercegovini pod naslovom Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o izdanju koje sadrži ključne zaključke Haškog tribunala iz devet presuda, prema kojima su Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Očekivano, knjiga je izazvala brojne reakcije, a među prvima je reagirao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je danas, 26. maja, izjavio kako je "neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom".

Ministrica Mesihović oduševljena uspjehom "zlatnih dječaka": Barlov i Zulfić uzor za sve generacije

Ministrica Mesihović oduševljena uspjehom "zlatnih dječaka": Barlov i Zulfić uzor za sve generacije

"Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo", rekao je Grlić Radman, koji smatra da su, nakon srebreničkog genocida sredinom 1995, hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

Dodao je kako se "ne mogu nikako" uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu. "Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH", istaknuo je.

A, njegova izjava 'raspalila' je našeg baju koji je jedva dočekao da se s nekim svađa.

S promocije knjige u Sarajevu
Foto: AA: S promocije knjige u Sarajevu

Naime, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik poručio je da bi Hrvatska "poslije sponzorisanja rezolucije o Srebrenici trebalo da šuti jer je upravo NDH počinila nesporan genocid nad srpskim narodom".

Ako regularna vojska Hrvatske nije bila u građanskom ratu na teritoriji BiH, Dodik je rekao da bi bilo dobro da Grlić Radman objasni ko je sravnio sa zemljom Mrkonjić Grad:

"Naravno da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala nijednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O učešću Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud kvalifikujući to kao udruženi zločinački poduhvat."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije