Dodik sa Ivancovom: Želimo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda

Srna
Dodik sa Ivancovom: Želimo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda
/ Anadolija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s ambasadorom Rusije BiH Petrom Ivancovom.

Ovo je jedan od brojnih sastanaka Dodika i Ivancova u ovoj godini.

Sastanak je održan u Dodikovom kabinetu u Banjoj Luci.

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa s Ivancovom. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora te je konstatirano da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz privrede.

Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruira formiranje vlasti.

„Vidljivo je da je sporazum opstruiran, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda. Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način“, kazao je Dodik.

Dodao je da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati stanje i tražiti dijaloge s adekvatnim sagovornicima.

„Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnost i da se s Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome“, rekao je Dodik.

Petar Ivancov je kazao da Rusija daje bezuvjetnu podršku ekonomskoj saradnji s RS te da su zainteresirani da ruski investitori uspješno rade u RS.

Kada je riječ o implementaciji izbornih rezultata, smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu s Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

„Dejtonski princip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle, tri vodeće stranke i u skladu s pravilima predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude Srbin, i to treba biti ispoštovano“, kazao je Ivancov.

On je naveo da, kada je u pitanju formiranje vlasti, suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu je BiH bez Vijeća ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

„Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta“, rekao je Ivancov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije