Dodik reagovao na pismo ambasadora EU, SAD-a i OSCE-a: "Pisat ću Trumpu"

Radiosarajevo.ba
Dodik reagovao na pismo ambasadora EU, SAD-a i OSCE-a: "Pisat ću Trumpu"
Foto: Fena / Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci novinarima pročitao zaključke Izvršnog komiteta ove stranke.

Doneseno je ukupno jedanaest zaključaka:

- Predali smo prijedlog zakona o eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i očekujem da će kroz parlamentarnu proceduru biti vođena rasprava o ovom prijedlogu zakona.

- Izvršni komitet SNSD-a odbacuje Prijedlog zakona o VSTV-u kao dokaz realizacije zaključaka sa sjednice SDA od prije nekoliko dana i zadužujemo svoje delegate i funkcionere da odbiju taj zakon na Domu naroda.

- Izvršni komitet SNSD-a zadužuje svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istakli argumente vezano za aktuelnu situaciju u RS.

- SNSD će učinit sve da se nastavi sa dijalogom sa svim narodima.

- SNSD odbacuje 1. mart kao lažnu predstavu o prazniku o Bosni i Hercegovini. Smatramo da je to još jedna u nizu majorizacija i neprimjereno je prisustvo stranih ambasadora na toj kvazimanifestaciji.

- Izvršni komitet SNSD-a odbacuje kao pritisak pismo koje su ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a uputili srpskim zvaničnicima u institucijama BiH. Smatramo da je to neprimjereno ponašanje i miješanje u unutrašnje stvari zemlje i tražit ćemo objašnjenje od njihovih centrala. Ovo je zastrašivanje. Nikada nisu reagovali na ovakav način kada su se sastajali Bošnjaci.

EU, OSCE i SAD upozorili sve koji su prisustvovali konsultacijama kod Milorada Dodika

Na adrese učesnika sastanka u koji je u Istočnom Sarajevu organizirao član Predsjdništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik stiglo je pismo koje potpisuju ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu Ellen Germain.

- Glasanje PDP-a i SNSD-a o Prijedlogu zakona o VSTV-u je primjer izdaje zaključaka NSRS-a. Oni odbacuju srpsko jedinstvo. Oni su radna jedinica SDA u RS-u.

- Izvršni komitet SNSD-a prihvata prijedlog saradnje sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

- Izvršni komitet traži da se usvoji novi Poslovnik u NSRS-u nakon što je urušen ugled Skupštine ponašanjem pojedinih opozicionih poslanika.

- Izvršni komitet SNSD-a je osudio prijetnje Valentina Inzka i smatramo da je to još jedan dokaz da on radi za interes bošnjačkih političara. Visoki predstavnik krši Aneks 10.

Dodik pisao ambasadorima: Ne postoji Dan nezavisnosti, obmanjuju vas političari iz FBiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je podsjetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

Milorad Dodik također najavio je da će pisati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kako bi ga “obavijestio o radu njegovih službenika u BiH”.

Dodik je rekao da će kao član Predsjedništva BiH stupiti u kontakt s svim šefovima ambasadora i službenika koji su u BiH kako bi ih pitao šta oni misle o onom šta rade, prenose Nezavisne.

Dodao je da će organizovati miting u Istočnom Sarajevu i da će tražiti dozvolu da se taj miting prenese pred zgradu OHR-a u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje o prijetnji smrću gledaoca na BN TV, Dodik je rekao da ta medijska kuća produkuje atmosferu u kojoj se takve stvari mogu dešavati i dodao da tu osobu poziva na razgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije