Dodik: Predlažem Federaciji da zatraže pomoć od Rusije, nazvat ću i ja neke ljude

Radiosarajevo.ba
Dodik: Predlažem Federaciji da zatraže pomoć od Rusije, nazvat ću i ja neke ljude
Foto: Srpskainfo / Dodik danas na aerodromu

Na banjalučki aerodrom danas je stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom.

Kontigent su dočekali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je prethodno zatražio od predsjednika Rusije Vladimira Putina pomoć u medicinskoj opremi i materijalima za sprečavanje širenja epidemije.

Nakon što se danas zahvalio Putinu i Ivancovu, kazao je i: "Tamo gdje Rusi izvrše dezinfekciju, kažu da izgleda kao da nije ni bilo korone."

Potom je kazao i sljedeće:

"Preporučujem Federaciji da od nadležnih institucija Ruske Federacije zatraže pomoć i ja ću evo lično obećavam nazvati neke ljude i podržati to", naveo je Dodik.

Dodao je da su prioritet trenutno institucije RS-a.

"Ovdje su ruski vojnici i slušaju naređenje i sada idemo da napravimo plan rada", zaključio je Dodik.

Srpskainfo nezvanično saznaje da kao pomoć stiže pet specijalizovanih vozila, 15 medicinskih stručnjaka i oprema za dezinfekciju.

 S druge strane, danas je stiglo i saopćenje iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem se kaže sljedeće:

"Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, dr. Bisera Turković se zahvalila ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu na pomoći koja danas stiže u poslijepodnevnim satima u Banja Luku. Pomoć je dopremljena u tri aviona, a sastoji se od 5 specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći 9 vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID-19. Prema informacijama koje je ambasador Ruske Federacije prenio, pomoć stiže po zahtjevu iz RS-a, ali će po potrebi biti na raspolaganju na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije