Dodik ponovo prijeti: Okvir za vraćanje nadležnosti pripremiti u narednih šest mjeseci

5
Radiosarajevo.ba
Dodik ponovo prijeti: Okvir za vraćanje nadležnosti pripremiti u narednih šest mjeseci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Republika Srpska će u narednih šest mjeseci pripremiti normativni okvir za vraćanje nadležnosti koje pripadaju Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa.

To je rekao lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je podvukao da RS ne uzima nadležnosti koje po Dejtonu pripadaju, već samo da želi vratiti one nadležnosti koje su, kako je rekao, kriminalnim aktivnostima međunarodne zajednice oteli entitetima.

Što se tiče indirektnih poreza i ekonomije, Dodik je rekao da namjera nije da se ruši jedinstveno tržište niti jedinstvena stopa PDV-a na nivou BiH, već da se stvore entitetske službe koje će se baviti poreskim sistemom jer finansije, kako je naglasio, prema Dejtonu pripadaju entitetima.

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Bivši predsjednik Trabzonspora pronađen mrtav u stanu

Dodik je najavio da će u narednom periodu uslijediti konsultacije sa raznim grupama u RS, te da će se donijeti najbolja rješenja.

On je pozvao opoziciju da se iz patriotskih razloga priključi ovoj inicijativi, a svi lideri su naglasili da pozivaju na mir, te da ovim aktivnostima ne žele ugroziti mir.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije