Gostovanja / Dodik ponovo bulazni: Osim na BiH, obrušio se i na Hrvatsku

01. 09. 2018. u 21:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras za RTRS da BiH mora da se vrati u dejtonski okvir.

“Bosna i Hercegovina mora da se vrati u svoj dejtonski okvir, onako kako to piše u Ustavu, a ne kako su neki željeli. Mi ćemo se zalagati za to”, rekao je Dodik.

On je istakao da je RS država srpskog narod i drugih koji u njoj žive.

“Bosna i Hercegovina nije moja država”, naglasio je on.

Novinari odbili intervju s Dodikom

Dodik je naglasio da je u periodu kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila nezavisna država.
 
“Politički motiv i danas je nezavisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti. Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da je rezolucijom NRSR o vojnoj neutralnosti jasno definisan stav RS o članstvu u NATO.
 
“NATO je nas bombardovao, samo na područje Romanije bačeno je 3.000 tona osiromašenog uranijuma. Šta vi to nama nudite? Da budemo poltroni? Ako mi biramo, biramo vojnu neutralnost” rekao je Dodik.

Nešto ranije, Dodik se obrušio na hrvatske vlasti tvrdeći da nastoje krivotvoriti podatke o Jasenovcu i ponovio staru srpsku krivotvorinu kako su ustaše u Jasenovcu ubile pola miliona ljudi.

"To je bio logor smrti. Jasenovac je najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda, a oni mogu oko toga plasirati razne laži", rekao je Milorad Dodik u Bosanskoj Gradiški.

Podsjetimo, jučer Suzana Rađen-Todorić (RTV BN), Siniša Vukelić (CAPITAL. ba) i Dušica Stanojević (FENA) odbili su učešće u emisiji „Intervju sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom“ na RTRS-u.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA