Al-Herbish: Projekat gradnje brze ceste Goražde - Sarajevo u vrhu prioriteta OFID-a

Fena
Al-Herbish: Projekat gradnje brze ceste Goražde - Sarajevo u vrhu prioriteta OFID-a
Foto: Anadolija / Suleiman Jasir Al-Herbish
Projekt izgradnje brze ceste Goražde - Sarajevo u vrhu je prioriteta OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Potvrdio je to generalni direktor ove organizacije Suleiman Jasir Al-Herbish prilikom jučerašnje posjete BPK Goražde.

O značaju ovog projekta za stanovništvo ovog dijela BiH, poduzetim i do sada urađenim aktivnostima razgovarao je i sa kantonalnim premijerom Emirom Okovićem.

Istaknuto je da je OFID zainteresovan za finansiranje druge faze projekta (LOT 2) koji podrazumijeva izgradnju trase i kompletiranja sekundarne obloge tunela.

"Razgovarali smo o projektu kojeg ćemo predstaviti 19. septembra Odboru direktora u našoj organizaciji i raspravit ćemo o tom projektu. Taj projekt je definitivno na našem popisu. Dakle, nakon što prođe na predstavljanju na Vijeću direktora, nakon toga ćemo dobiti odobrenje za taj put i krenut ćemo s potpisivanjem ugovora", kazao je Al-Herbish.

Premijer BPK Goražde Emir Oković iskazao je zadovoljstvo do sada poduzetim aktivnostima na realizaciji projekta buduće brze ceste. Podsjetio je da je nakon odluke Vlade Federacije BiH o izgradnji na nivou JP Autoceste sam sistem izgradnje podijeljen na dva lota.

"Tu je LOT 1 koji podrazumijeva probijanje tunela i izradu primarne pregrade, a to su aktivnosti za koje je raspisan tender, za koje je izabran izvođač radova i gdje ćemo jako brzo doći do potpisivanja ugovora, nakon što isteknu žalbeni rokovi, polovinom septembra", pojasnio je Oković.

Naglasio je da osiguranje pretpostavki za drugu fazu ovog projekta zahtjeva pomoć državnog nivoa vlasti.

"LOT 2 podrazumijeva izgradnju trase i kompletiranja sekundarne obloge tunela, to su aktivnosti koje se dešavaju uz pomoć Vijeća ministara i predsjedavajućeg Vijeća koji je u Goraždu najavio takvu jednu saradnju. To je upravo prikupljanje sredstava za LOT 2, gdje je apliciran projekt prema OPEC Fondu i to je nešto što je otprilike prihvaćeno na tom nivou, gdje smo dobili pozitivne informacije od Vijeća ministara, tako da mi krajem septembra očekujemo Upravni odbor koji će donijeti odluku o prihvatljivosti tog kredita i onda na nivou BiH, na nivou vlada, ostaju te formalne pretpostavke da bi došlo do zaključivanja ugovora za ta sredstva i raspisivanje tendera za LOT 2, čime bi bila kompletirana ukupna ova trasa", pojasnio je premijer BPK Goražde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije