Dodik: Podržavamo hrvatsku federalnu jedinicu uz uslov da ne diraju RS

Radiosarajevo.ba
Dodik: Podržavamo hrvatsku federalnu jedinicu uz uslov da ne diraju RS
/ Foto: Anadolija
Srpska se ne bavi secesijom kao što neki pokušavaju da joj nametnu, već samo ukazuje da ovakva BiH nije dobra ni za koga, rekao je predsednik RS-a Milorad Dodik.

Dodik je u intervjuu za banjalučki Glas Srpske ponovio da RS podržava koncept da Hrvati dobiju federalnu jedinicu, a da to podrazumijeva da teritorija manjeg bh. entiteta ne bude dirnuta.

"Podržavamo taj koncept, a to podrazumijeva da teritorija RS nije dodirnuta. O tome smo razgovarali Dragan Čović i ja i naše delegacije. Posavina koja se pominje u kontekstu hrvatske jedinice podrazumijeva dio koji i sada pripada Hrvatima. To je Orašje. Hrvatsko nacionalno pitanje se rješava u okviru FBiH u političkom i teritorijalnom smislu. Mi s Hrvatima nemamo otvorena pitanja, jasno je rečeno gdje je teritorija i definisana nadležnost federalne jedinice Hrvata. Oni imaju pravo da ispostave takav zahtjev", rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na najave američke ambasadorke Maureen Cormack da će sankcije SAD-a prema njemu dugo trajati bez obzira na dolazak nove administracije.

"Pokušavam novim ljudima u američkoj administraciji objasniti da je to bio individualni čin negativnog odnosa. Sankcije ne doživljavam kao američke, nego kao sankcije isfrustrirane ambasadorke. Uvjeren sam da će doći do redefinisanja tog statusa bez obzira na želje ambasadorke. Mi se ne bavimo secesijom kao što pokušavaju da nam nametnu, nego ukazujemo na to da ovakva BiH nije dobra ni za koga. Ako se nalazite na mjestu koje nije dobro, zašto biste ostali tu, prosto nije logično. Bošnjaci se moraju otrgnuti od stranog jarma i očekivanja da će se raditi samo u njihovom interesu i moraju čuti novog predsjednika SAD-a kada kaže da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. Zbog toga mislim da je prošla i politika koju je vodila aktuelna ambasadorka. Nisam naivan da ne znam da SAD ovdje imaju svoje interese, ali je njihovo miješanje bilo prekomjerno i degutantno. Zato poruka predsjednika Trampa ima moju podršku", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije