Dodik: Pobjeda Trumpa donosi preokret, u Sarajevu frustrirani porazom Clintonove

Radiosarajevo.ba
Dodik: Pobjeda Trumpa donosi preokret, u Sarajevu frustrirani porazom Clintonove
/ Fena
Pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima najavljuje preokret u politici na Balkanu,

To je u intervjuu za RTRS izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao i da će pobjeda Trumpa rehabilitovati i ojačati određene političke snage u Evropi. 

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka – da američka politika i nakon izbora Trumpa ostaje ista – Dodik pita "ko je Igor Crnadak da određuje kakva će biti politika SAD".

"To je rekao odmah nakon pobjede Trumpa. Mnogi ozbiljni svjetski analitičari kažu da neće biti isto. Јedna od važnih stvari je to da su u Sarajevu imali euforiju za podršku Klintonovoj, organizovali su javnu manifestaciju. Kad su vidjeli da su izgubili bili su veoma frustrirani", rekao je Dodik.

Najavljena normalizacija odnosa između SAD i Rusije mogla bi značajno da utiče na region.

"Pozicija Bakira Izetbegovića je veoma loša. Bošnjaci su izgubili snažnu podršku koju su imali od dosadašnje administracije SAD", tvrdi Dodik.

Predsjednik RS-a smatra da ni Erdoganova pozicija više nije suverena kao što je nekad bila.

"Zna se da su SDA i Bakir Izetbegović veoma vezani za Erdogana. I sâm Erdogan mu je rekao, kad je umro Alija Izetbegović, da mu je on ostavio u amanet BiH. Tada smo i saznali da smo predmet interesa Turske", kaže Dodik.

Dodik pita kako je moguće da se Ministarstvo bezbjednosti BiH i SIPA "ne bave onim što je Fahrudin Radončić u Prištini izjavio o državnoj bošnjačkoj mafiji koju je predvodila SDA", dok stalno provode hajku na Republiku Srpsku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije