Dodik po završetku referenduma s Pala poručio: Republika Srpska je država

Radiosarajevo.ba
Dodik po završetku referenduma s Pala poručio: Republika Srpska je država
Nakon što je završen današnji referendum o 9. januaru - Danu RS-a, čelništvo SNSD-a predvođeno Miloradom Dodikom nalazi se na Palama, gdje se ujedno održava i predizborni skup ove stranke.

Velikom skupu, na kojem večeras SNSD na Palama predstavlja svoje kandidate na predstojećim lokalnim izborima, obratio se Milorad Dodik, koji je u svom obraćanju govorio o važnosti Republike Srpske za srpski narod u BiH.

"Republika Srpska nastala je kao odgovor na raspad bivše Jugoslavije. Vrlo dobro moramo da znamo da su Srbi imali slobodu samo onda kada su imali državu. Kada nisu imali državu, nisu imali slobodu. Kada Srbi nemaju državu, onda budu svaljeni u jame Jasenovca, na druga stratišta, gdje su pobijeni od Broda na Drini pa do Paga i drugih mjesta, gdje je pobijeno po nekoliko hiljada ljudi i Srba, koji su ubijeni samo zato što su Srbi i zato što nisu htjeli da prihvate tutorstvo", istaknuo je Dodik na ovom skupu.

Ovaj skup Dodik je iskoristio i za promociju ideje Republike Srpske kao države, kazavši kako RS ima sve predispozicije da bude jedna država.

"Republika Srpska je država, unesena u Dejtonski sporazum. Učio sam u školi da postoje tri kriterija da bi se nešto nazvalo državom, a to je: teritorija, efektivna vlast nad čitavom teritorijom i narod koji hoće tu državu. Šta fali u Republici Srpskoj od toga? Ništa", zaključio je Dodik u svom obraćanju.

Podsjećamo još jednom, danas je u Republici Srpskoj održan referendum o 9. januaru kao Danu RS-a, na kojem su se građani ovog bh. entiteta izražavali o tome da li žele ovaj dan prihvatiti kao praznik RS-a. U skladu s tim SNSD je predizborni skup na Palama iskoristio za iščekivanje rezultata referenduma i proslavu, koja bi trebala uslijediti nakon toga.

Kako je izgledao večerašnji govor Milorada Dodika na ovom skupu - pogledajte u videu koji je zabilježio naš reporter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije