Dodik pisao Savjetu bezbjednosti UN: SDA podriva stabilnost i funkcionalnost BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik pisao Savjetu bezbjednosti UN: SDA podriva stabilnost i funkcionalnost BiH
/ Anadolija
Milorad Dodik, predsjednik RS-a uputio je pismo Savjetu bezbjednosti UN-a u kojem optužuje SDA da podriva stabilnost i funkcionalnost BiH.

Također, Dodik je pisao i postupcima vlasti RS-a s ciljem "odbrane njenih ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i reformama koje su nužne za evropske integracije BiH".

U propratnom pismu, koje je Dodik uputio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu, navodi se da je Izvješataj upućen s ciljem da RS, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

U pismu se pojašnjava da se u prvom dijelu Izvještaja pokazuje "kako najveća bošnjačka stranka SDA podriva bezbjednost, funkcionalnost i saradnju u BiH".

"SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg RS-a nastojanjima da zabrani obilježavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim prijetnjama nasiljem protiv RS-a. Ovakvi postupci SDA dio su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH", pojašnjava se u pismu.

U ovom dijelu Izvještaja, takođe, se ukazuje na činjenice kako je SDA doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po BiH, Evropu i ostatak svijeta.

U drugom dijelu Izvještaja navedeni su načini na koje RS "brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira".

U trećem dijelu Izvještaja naglašena je snažna podrška RS-a integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije