BiH / Dodik objasnio zašto je napustio svečanu ložu kad su prolazili sportisti s Kosova

22. 06. 2019. u 19:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 163

U trenutku kada su pred svečanom ložom na stadionu u bjeloruskom Minsku defilovali sportisti Kosova, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, napustio je ložu.

Demonstrativno je ustao i izašao, a čim su kosovski sportisti završili sa defileom, vratio se na svoje mjesto.

Za ATV kaže da u tome ne vidi ništa sporno.

“Kad sam vidio da izlazi Kosovo, pratio sam to da ne bi promaklo, ja sam ustao i otišao iz lože. Kad su oni prošli i nestali tamo iz vidika, ja sam se ponovo vratio, a kad je naišla, pozdravio sam reprezentaciju BiH, ali i kada je naišla reprezentacija Srbije, isto sam pozdravio, ustao, pozdravio i smatram to sasvim normalnim”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zbog učešća ekipe Kosova na sportskim igrama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučič, ceremoniji otvaranja nije ni prisustvovao.

Poručuje da nije bilo lako saopštiti bjeloruskom predsjedniku takvu odluku.

“Došao sam našim sportistima da poželim uspjeh, to je ta odluka olimpijskog komiteta, ali ja sam morao da postupim kao predsjednik Srbije, i tako sam uradio, a svemu drugom sam prisustvovao. Lukašenko je bio toliko fer, toliko je bio korektan”, kaže Aleksandar Vučić.

Vučićev potez u potpunosti razumijem, kaže za ATV Milorad Dodik, i poručuje da je ložu napustio jer kosovskim sportistima tamo nije bilo mjesto.

Otvaranje evropskih sportskih igara u Minsku, Dodik je pratio rame uz rame sa najvišim bjeloruskim, ruskim i moldavskim zvaničnicima, među kojima je bio i ruski premijer, Dmitrij Medvedev.

“Dogovorili smo se da u nekom periodu jeseni se dogovorimo o nekim novim mogućim sastancima, ukoliko bude ineteresa naših poslovnih ljudi, privrednika, koji bi mogli biti zainteresovani za, gledao sam tamo autobuse, kamione koji oni proizvode”, kaže Dodik.

KOMENTARI (4)