Dodik o Vučiću: Državnik u pravom smislu te riječi, njegova energija je inspirativna

Srna
Dodik o Vučiću: Državnik u pravom smislu te riječi, njegova energija je inspirativna

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić državnik u pravom smislu te riječi, posvećen prosperitetu i napretku Srbije, ali i svih država u reginu i šire.

"Svojom miroljubivom politikom on na tom putu daje svoj puni doprinos", istakao je Dodik upitan da prokomentira situaciju u Srbiji na čelu sa Vučićem, kao i saradnju Srbije sa RS-om i zemljama regiona.

On je naglasio da je Srbija sa Aleksandrom Vučićem, ekonomski uznapredovala i postala nezaobilazan faktor u međunarodnoj politici.

"Srbija je sa Vučićem na čelu prepoznata kao država mira i stabilnosti. Posebno treba naglasiti da predsjednik Vučić nije zaboravio ni Srbe van Srbije koji su postali sigurni u svoju otadžbinu kada god se nađu u nevolji ili im zatreba pomoć, ma gdje bili", istakao je član Predsjedništva BiH.

Inspirativna energija

On je istakao da Vučićeva energija i vjera u ispravnost onoga što radi je inspirativna za mnoge. 

"Nakon svega što je učinio gradeći Srbiju i uvjete za bolji život srpskog naroda i ostalih, s pravom možemo reći da je ostavio do sada veliko i neizbrisivo nasljeđe podižući Srbiju, koja je prije njega bila u ne baš zavidnom položaju", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, veliki infrastrukturni i drugi projekti na koje je Srbija čekala decenijama pod vođstvom Vučića promijenili su sliku Srbije.

Kada je riječ o BiH, Dodik je naglasio da je Vučić uvijek imao odmjeren stav uz stalno naglašavanje da je odan poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je on garancija očuvanja BiH i mira u toj zemlji.

"Njegovo jasno iskazano opredjeljenje jeste da se djeluje u funkciji sistema, poštovanja mehanizma koordinacije, te ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Vučić je više puta ponovljao da će Srbija štiti stabilnost i opstanak RS i na tome smo mu neizmjerno zahvalni, kao i za ekonomsku saradnju Srbije i RS, prije svega u oblasti infrastrukture, što potvrđuje i izgradnja autoputa od Beograda, preko Bijeljine do Doboja, zatim turizma, kulture...", naglasio je Dodik, dodavši da saradnja RS i Srbije nikada nisu bili bolji.

Oslanac na koji može računati

Dodik je podsjetio da je, zahvaljujući saradnji s predsjednikom Srbije i Vladom te zemlje, prvi put dogovoreno i počelo zajedničko obilježavanje značajnih datuma za srpski narod i mnogo toga još. 

"Nema sumnje da je Srbija sa Vučićem postala bolje i značajnije mjesto za život, sigurna na svom putu prosperiteta i okrenuta i Srbima van Srbije kao oslonac na koji uvijek mogu računati", zaključio je Dodik u izjavi za Srnu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije