Dodik o razgovoru Džaferovića i Đukanovića: To nisu stavovi Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
 Dodik o razgovoru Džaferovića i Đukanovića: To nisu stavovi Predsjedništva BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da stavove koje je Šefik Džaferović iznio u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nisu stavovi Predsjedništva BiH, niti je Džaferović u kapacitetu predsjedavajućeg mogao da ih zastupa u tom razgovoru, jer nema saglasnost svih članova Predsjedništva.

"Svako dobronamjeran želi da se u Crnoj Gori, kao i u cijelom regionu, održi mir i saradnja među narodima i državama i na taj dio razgovora nemam nijednu primjedbu. Međutim, neprikladnim smatram reakciju političko vjerske elite Bošnjaka u Sarajevu na nemile scene u Pljevljima o kojima je policija Crne Gore do sada morala da kaže i svoju riječ, jer svako ćutanje nadležnih u takvim situacijama budi sumnju i u sam događaj i u aktere", istakao je Dodik. 

Na pitanje da prokomentariše Džaferovićev stav da "trasirani put Crne Gore pod Đukanovićevim vođstvom nema alternativu", Dodik je odgovorio da to nije stav Predsjedništva i ako Džaferović to zaista misli mogao je javno i reći, ali kao funkcioner SDA.

"Samo mir nema alternativu, a kojim putem će Crna Gora krenuti nakon demokratskih izbora, održanih prije par dana, pitanje je za njene građane", naglasio je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je telefonom razgovarao s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nakon završenih izbora i najnovijih događanja koji se odnose na napade i zastrašivanje bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori. 

Predsjedavajući Džaferović pozvao je predsjednika Đukanovića da institucije Crne Gore poduzme dodatne napore na zaštiti Bošnjaka, te da se spriječe novi napadi, prijetnje i provokacije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Đukanović je s razumijevanjem prihvatio apel predsjedavajućeg Džaferovića i iznio uvjeravanje da će institucije Crne Gore učiniti sve napore kako bi se zaštitilo bošnjačko stanovništvo i svi crnogorski građani, te kod njih umjesto straha razvio osjećaj sigurnosti. 

Tokom razgovora predsjednik Đukanović je ponovio opredjeljenje na odbrani temeljnih vrijednosti i postignuća Crne Gore, prije svega njenu stabilnost, multietničnost, evropski put i članstvo u NATO-u. 

Predsjedavajući Džaferović je rekao da trasirani put Crne Gore pod vodstvom predsjednika Đukanovića nema alternativu, te da se budućnost zemalja u našem okruženju nalazi u euroatlantskim integracijama i skladnim međuetničkim odnosima unutar svih država regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije