Dodik o Dobrovoljačkoj ulici: Bošnjake ne ometamo u RS-u kod obilježavanja

Radiosarajevo.ba
Dodik o Dobrovoljačkoj ulici: Bošnjake ne ometamo u RS-u kod obilježavanja
/ Foto: Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra nedopustivim, kako kaže, ignorantsko ponašanje federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu prema stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine.

On je naglasio da je još poraznija činjenica da ovaj podmukli zločin nikada nije dobio sudski epilog, a porodice žrtava bar moralnu satisfakciju, prenosi Srna.

"To naravno govori o Bosni. Dobrovoljačka ulica nije važna samo u tom smislu da li možemo ili ne možemo otići na mjesto zločina i odati počast nevinim žrtvama, jer je mnogo poraznija činjenica da taj zločin nikada nije procesuiran što govori o odnosu federalnih organa vlasti, ali i o samoj BiH, kao i pravosuđu BiH koje je u funkciji stereotipa koji je ranije plasiran", izjavio je Dodik povodom obilježavanja 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Nemoguće je, kaže on, da još nije bilo odgovornosti u prošlosti i očito neće je ni biti, imajući u vidu ovakav sistem odgovornosti u BiH.

"To, naravno, kreira i nesigurnu situaciju u Dobrovoljačkoj ulici. Za razliku od Federacije BiH, gdje je Srbima malo toga dostupno, Bošnjaci nesmetano obilježavaju stradanje svojih sunarodnika u Republici Srpskoj", konstatovao je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da se mora naći rješenje kako da se na adekvatan način na javnoj sceni prezentuje zločin u Dobrovoljačkoj onako kako se on i dogodio 2. i 3. maja 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije