Dodik: Račun Alumine deblokiran, tražimo suspenziju predsjednika Suda u Zvorniku

Fena
Dodik: Račun Alumine deblokiran, tražimo suspenziju predsjednika Suda u Zvorniku
/ AA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je račun kompanije Alumina danas deblokiran.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa kompanije Alumina u korist privrednog društva Pavgord Foča, a za vrijeme blokade nisu povućena sredstva koja traži Pavgord od Alumine, ali Dodik nije želio da govori pod kojim uvjetima je račun deblokiran.

Naveo je da nema nikakvog sporazuma Vlade RS-a i Pavgorda i da su to špekulacije.

Dodik je zatražio da Visoki sudski i tužilački savjet BiH preispita postupke i zakonitost postupanja nadležnih sudija u Zvorniku, kako kaže, što prije suspendira predsjednika suda u Zvorniku, dok se ne utvrdi istina o rješenje koje je prouzrokovalo blokadu računa u Alumini.

Naveo je i da treba da se razmotri i mogućnost krivičnog gonjenja odgovornih u ovom slučaju.

"Svako favoriziranje ličnog interesa mora biti odbačeno. Pravosuđe mora da radi besprjekorno i u okviru ovakvih odluka koje smo imali u Zvorniku, očigledno je da postoji niz sumnji u adekvtanu upotrebu prava", naveo je entitetski predsjednik u izjavi novinarima.

Kazao je da postoji rok od 60 dana da stečajni povjerioci u Fabrici glinice Birač u stečaju, čija je kćerka-firma Alumina, daju svoj stav te da se utvrdi da li je sud u Zvorniku postupao pravilno kada je, kako navodi, prepisao odluku suda iz Litvanije, u smislu potraživanja Ukio banke, u uvjetima kada postoji odluka suda u RS da ta potraživanja nisu zakonita.

Istovremeno, banjalučki portal Capital objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore, da je račun kompanije Alumina deblokiran, nakon što je Vlada RS-a prihvatila zahtjev Pavgorda da mu prizna dio od ukupno 155 miliona KM koje to fočansko preduzeće potražuje od Fabrike glinice Birač u stečaju.

Predstavnici Vlade RS jučer su na sastanku s predstavnicima Pvagorda, Alumine i Birča počeli pregovore s fočanskom firmom koja je 12. aprila blokirala račune Alumine, kćerke firme FG Birač, putem koje pokušava da naplati svoja potraživanja od Birča.

"Pregovori idu u smjeru da se prihvati učešće Pavgorda u stečajnom postupku FG Birač, odnosno da mu se prizna dio potraživanja od 155 miliona KM. Da li će mu biti priznato 40, 50 ili 60 miliona KM, o tome će se tek razgovarati, a Pavgord bi zauzvrat skinuo sve hipoteke s Alumine", naveo je Capital.

Pavgord je 2015. godine otkupio potraživanja Ukio banke od FG Birač i sada ih pokušavati naplatiti od njene kćerke firme Alumine.

Fabrika glinice Birač u stečaju u ponedjeljak je dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je FG Birač tužila za potraživanje u stečaju u iznosu od 155 miliona KM.

U presudi je, između ostalog, navedeno da Fabrika glinice Birač nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza, slijedom čega ove dvije stranke nisu bile u obligacionom odnosu.

No, zastupnici Pavgorda su tvrdili da su ova dva procesa odvojena i da blokada računa ostaje. Pavgordu su s druge strane sudovi u Litvaniji priznali sva potraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije