Dodik: Nisam zvao Oružane snage na proslavu dana RS-a

Radiosarajevo.ba
Dodik: Nisam zvao Oružane snage na proslavu dana RS-a
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Oružane snage Bosne i Hercegovine ove godine ne učestvuju u obilježavanju 9. januara - dana RS-a, kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

Na današnjem polaganju vijenaca u Banjoj Luci na spomenik palim borcima bivše Vojske RS-a učestvovao je počasni vod policije RS-a, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio učešće pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u današnjim i sutrašnjim aktivnostima zvaničnika RS-a.

Nije to uradio, kaže, zbog struktura na nivou BiH.

Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni Kozara“, rekao je Dodik.

On je na osporavanja proslave 9. januara rekao da se neke realnosti moraju prihvatiti.

„Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna“, rekao je istaknuvši da se ne mogu opravdati nametnute odluke visokog predstavnika i da će taj bh. entitet vratiti sva svoja prava koja mu po Ustavu pripadaju.

Za RS je rekao da se ojačala u uvjerenju da „treba da preživi sve izazove, treba da preživi i da bude stabilna“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije