Dodik: Ne želimo konflikt, ali će RS braniti svoja prava

Fena
Dodik: Ne želimo konflikt, ali će RS braniti svoja prava
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS ne želi konflikt niti bilo koga ugrožavati, ali da će braniti svoja prava i slobodu.

"RS je usmjeren ka stabilnosti regiona i evropskim integracijama, ali integracija u NATO bit će moguća samo ako to narod prihvati", rekao je Dodik.

Kazao je i da je RS simbol slobode srpskog naroda, ali nije uperena protiv bilo koga drugog. Prioritet su nam, kazao je, RS, njena sloboda i opstanak i u takvim uvjetima može da sarađuje s drugima, braneći svoja ustavna prava.

Govoreći o formiranju bivše Vojske RS-a, kazao je, između ostalog, da su Srbi, kada nisu imali vojsku i državu, stradali.

"Zato u osnovi formiranja Vojske RS-a jeste bilo da se spriječi stradanje našeg naroda u tim teškim vremenima", rekao je Dodik na obilježavanju 12. godišnjice osnivanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i 25. godišnjice formiranja Vojske Republike Srpske, koje je danas upriličeno u Kasarni "Kozara” u Banjoj Luci.

Kоmаndаnt Trеćеg pјеšаdiјskоg (Rеpublikа Srpskа) pukа OSBiH Nеdеljkо Kоpuz je rekao da taj puk ima značajne rezultate, te da je njihovo opredjeljenje najbolja obuka i dostizanje visokih profesionalnih standarda, što se vidi i kroz učešće u  misijama podrške miru.

Naglasio je da u BiH ima mjesta za sve, ali se moramo bolje poštovati i prihvatiti različitosti, uz iskreno uvažavanje i toleranciju, što će dati šansu miru, stabilnosti i prosperitetu. U obraćanju podsjetio je da ovaj puk baštini tradiciju bivše Vojske RS-a.

Ceremoniji obilježavanja u Kasarni "Kozara" prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u BiH te brojne druge zvanice i gosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije