Dodik: Ne razumijem zašto sam pozvan u Tužilaštvo, istraga je politička motivirana

Fena
Dodik: Ne razumijem zašto sam pozvan u Tužilaštvo, istraga je politička motivirana
/ Anadolija
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da se danas odazvao na poziv Tužilaštva BiH te da je u Sarajevu dao izjavu u vezi s istragom u predmetu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko mjeseci formiralo predmet nakon što  vlasti RS-a nisu ispoštovale odluku o neustavnosti '9. janura kao Dana RS-a'. 

Dodik tvrdi da su ispitivanja u ovom slučaju "politički motivirana" i da postupajući tužilac Tužilaštva BiH treba da obustavi istragu.

Pristao je, kaže, dati izjavu u Sarajevu, nakon što su iz Tužilaštva BiH nekoliko puta odbili da izjavu uzmu na teritoriji RS-a.

Dodik je ranije rekao da je spreman dati izjavu Tužilaštvu, ali samo na teritoriji RS-a, jer se, kako je tvrdio, ne osjeća sigurnim da dođe u Sarajevo.

"Odlučio sam da bez obzira na spekulacije razne vrste danas dam izjavu. Nazvao sam tužioca i otišao u Tužilaštvo BiH i dao sam izjavu", dodao je Dodik.

U izjavi je, kaže, naveo da ne razumije zašto je uopšte pozvan u Tužilaštvo, ali da je  istraga koja se vodi politička motivirana ne samo protiv njega, već i nekih drugih ljudi, "a naročito protiv RS-a".

"Ne očekujem nikakvo dalje postupanje tužioca, jer za to nema pravnih osnova. Sve drugo što bi se učinilo bilo bi politički motivisano", naveo je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Vlasti RS-a su u septembru provele referendum u RS-u, iako ga je zabraio Ustavni sud BiH, koji je ranije ocijenio kao neustavan '9. januar kao Dan RS-a'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije