Dodik nastavlja destrukciju bh. pravosuđa kako bi izbjegao kažnjivost!

6
F.V.
Dodik nastavlja destrukciju bh. pravosuđa kako bi izbjegao kažnjivost!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u bosanskohercegovačkom entitetu RS dostavili su predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS-a, sa zahtjevom da bude razmatran već na idućoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 8. februar.

To je nastavak pravnog nasilja i destrukcije bh. institucija koju šef SNSD-i i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik provodi pod izgovorom "vratiti nadležnosti RS sa nivoa BiH".

Pokušali smo danas dobiti komentra od predsjdnika VSTV Halila Lagumdžije na potez vlasti RS-a, ali on nije odgovorio na našu molbu za komentar.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Šta je pozadina ovakvih Dodikovih aktivnosti protiv pravosuđa BiH? Zanimljovo je da se ovaj proces dešava nakon što pulen lidera SNSD-a, Milan Tegeltija, nije više na čelu ove značajne institucije.

Predsjednik Suda BiH i poznati pravni ekspert Branko Perić sredinom januara ove godine je u intervjuu za beogradski „Danas“ praktično najavio ovaj scenarij.

Dodik je prvo krenuo da vrati prenesenu nadležnost u oblasti pravosuđa da bi osigurao nekažnjivost. Na taj način on uništava dio državnog pravosudnog sistema koji je imao nadležnosti za međuentitetski i transnacionalni organizovani kriminal. To što on čini odgovara svim političkim opcijama u BiH.

Zbog toga niko o posledicama tog čina ništa ne govori“, rekao je Perić tada.

Kako je tada primijetio, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, kao nezavisni regulator pravosuđa, se već pet mjeseci javno ne oglašava o Dodikovim namjerama

„Kao da ih ne interesuje šta će se dogoditi. Uništavanje nezavisnog pravosuđa odgovara svim političkim opcijama. Ja vjerujem da će se to dogoditi. Dodik ima pregovaračku prednost i moguće je da se povuče ako mu u pregovorima o rješavanju političke krize ostave pravosuđe“, zaključuje Perić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije