Dodik 'kontra' Ambasade SAD: 'O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave'

8
Radiosarajevo.ba
Dodik 'kontra' Ambasade SAD: 'O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik oglasio se na društvenim mrežama povodom objave Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, vezanoj za pitanje državne imovine. 

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine opet je kontrirao mišljenju Ambasade SAD-a, koje je bazirano na mišljenjima pravnih eksperata i, još važnije, odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Dodik je na svom službenom Twitter profilu rekao: "Dokaz da je RS u pravu kada ne želi da komunicira s onima koji na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum je ponovljeni stav Ambasade SAD o imovini

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Pozivajući se na član 1 Ustava, Ambasada SAD ga zlonamjerno djelimično citira. U tom članu se navodi: 'Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.'

Ustav je precizno definisao tu unutrašnju strukturu i kaže: 'Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i RS.'

Ambasada SAD-a o državnoj imovini: 'To nije stvar mišljenja, već ustavna i pravna činjenica'

Ambasada SAD-a o državnoj imovini: 'To nije stvar mišljenja, već ustavna i pravna činjenica'

I tu je sve jasno napisano. Pitanje imovine riješili su Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i sva imovina na teritoriji RS pripada isključivo RS. Kao što i imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH", naveo je Dodik i tako, po ko zna koji put, obmanuo bosanskohercegovačku javnost

Naime, prema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je i navedeno u originalnoj objavi Ambasade SAD-a, državna imovina je u nadležnosti isključivo Parlamenta Bosne i Hercegovine. 

Također, tvrdnja da entiteti tvore državu nije tačna. Bosna i Hercegovina je država, a entiteti unutar iste su samo unutrašnje uređenje naše države. Oni, kao takvi, ne postoje van Bosne i Hercegovine, tako da je predsjednik SNSD-a još jednom teško obmanuo javnost. 

Nastavio je: "O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave. Ukoliko neko želi da razbije BiH, onda je nepoštovanje odredaba Ustava najbolji način.

Ambasada SAD u BiH nije ni pozvana niti ovlaštena od bilo koga da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav BiH, tako da njihovo mišljenje o imovini nije obavezujuće ni za koga. To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod", završio je svoju 'tiradu' predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. 

Rješenje pitanja državne imovine, koja se mora desiti unutar struktura države Bosne i Hercegovine, jedna je od glavnih prepreka na putu naše zemlje prema Europskoj uniji, za koju se, barem nominalno, zalaže i Milorad Dodik.

Milorad Dodik ponovo prijeti: “Republika Srpska će povući sudiju iz Ustavnog suda BiH”

Milorad Dodik ponovo prijeti: “Republika Srpska će povući sudiju iz Ustavnog suda BiH”

Bez obzira na njegove, pravno neutemeljene, tvrdnje, rješenje ovog pitanja mora doći u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Nažalost po sve građane BiH, upravo Dodik to rješenje, odnosno diskusiju o istom, već dugi niz godina blokira

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije