Dodik komentirao Izetbegovićevu izjavu kako su u BiH živjeli 'dobri Bošnjani'

26
Radiosarajevo.ba
Dodik komentirao Izetbegovićevu izjavu kako su u BiH živjeli 'dobri Bošnjani'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) komentirao je danas izjavu šefa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je, podsjetimo, jučer u luksemburškom gradu Wiltzu, gdje je održana svečana tribina povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izjavio:

"Stanovnici BiH su prije nekoliko stoljeća bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani, a nacije su se formirale u 19. i 20. vijeku. To je bio lov na duše ljudi i o tome postoje jasni tragovi. Bosanci su sposobni, hrabri ljudi, ratnici, duhoviti."

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dodik, naravno, nije odolio da iskaže svoj stav i to za novinsku agenciju Srna za koju je poručio da je lider SDA "spletke i neozbiljnost sa političkog terena prenio i na teren istorije".

"Posljednjih dana slušamo predavanja onoga čiji su članovi familije bili dobri Srbi, ali ne zato što to tvrdi Milorad Dodik, nego zato što su se Izetbegovići tako izjašnjavali. Kada je od dobrog Srbina postao 'dobri Bošnjanin' – ne znamo, isto kao što ne znamo odakle takve istorijske fantazije kod Bakira Izetbegovića", rekao je Dodiku.

Dodik je nastavio, kazavši kako su "Srbi autohton narod i na teritoriji Hercegovine, i na teritoriji Bosne vijekovima unazad o čemu postoje ozbiljni istorijski izvori dostupni svima".

"Da je situacija u BiH manje opterećena ozbiljnim problemima i teškim temama koje, nažalost, često diktira i istorija, ovaj Izetbegovićev čas istorije služio bi za zbijanje šale u trenucima dokolice", riječi su lidera SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije