Dodik - Izetbegović: Nismo se dogovorili u vezi NATO-a, ali tražit ćemo rješenje

E. H.
Dodik - Izetbegović: Nismo se dogovorili u vezi NATO-a, ali tražit ćemo rješenje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Lideri nakon sastanka odgovarali na pitanja novinara

U Sarajevu završen je sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. 

Nakon sastanka, Dodik i Izetbegović poručili su da konačni dogovor nije postignut, ali da će stranke nastaviti tražiti prihvatljivo rješenje. 

"RS je kazala da se mi borimo za vojnu neutralnost. Isto tako kao što svi u FBiH misle da trebamo da se krećemo ka NATO savezu. Racionalno je shvatiti da to pitanje neće nestati i to će ostati za razgovore između partnera, ali prethodno uslovljavanje nije racionalno. Vijeće ministara BiH može funkcionirati na Ustavu i poštivanju zakona", kazao je Dodik.

Dodao je da je pogriješio kad je rekao da Šefik Džaferović ne želi niže cijene roaminga za građane BiH.

"Danas smo to usaglasili i BiH će potpisati taj sporazum i imat ćemo niže cijene za 80 posto za pozive u roamingu. Ovdje je interes svih u BiH, a to što se ne poklapa s interesom privatnih kompanija je druga stvar, ali se mogu zahvaliti kolegama Komšiću i Džaferoviću", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanja, Dodik je kazao da ustavnost, poštivanje zakona i evropski put su principi na kojima treba raditi.

"Mislim da se možemo dogovoriti oko toga. Dogovor mora da postoji, kandidat je Tegeltija, a mislim da možemo dogovoriti raspodjelu resora. Odluka o vojnoj neutralnosti nije obavezujuća za BiH, ali jeste za nas predstavnike RS. Pošteno je da se kaže da mi možemo mijenjati zakona ne državnom nivou ukoliko imamo dovoljno ruku u parlamentu i pokrenut ćemo inicijativu", zaključio je Dodik. 

Lider SDA Bakir Izetbegović ovom prilikom istakao je da na današnjem sastanku nije bilo riječi o promjeni naziva RS.

"Danas smo razgovarali o aktivaciji MAP-a, RS ima pravo na svoj stav, ali prvo se treba ispoštovati Ustav i zakoni. A mi smo donijeli zakone koji nas vode u NATO. To pitanje danas nismo riješili, ali radit ćemo na tome"; stava je Izetbegović.

Dodao je da na liderima je da se pronađe neko srednje rješenje koje će biti prihvatljivo.

"Ali ipmplementacija zakona podrazumijeva sve zakone, pa i Zakona o odbrani", poručio je Izetbegović.

Govoreći o partnerima s kojima će u koaliciju na državnom nivou, Izetbegović je kazao da se sve kreće prema onom da će s SDA u vlast oni koji to ne odbijaju.

"Bh. blok do sad to odbija. Ali mislim da će se sve ovi riješiti u martu"; zaključio je Izetbegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije