Opet osuo paljbu / Dodik: Inzko se stavlja na stranu "antidejtonske rezolucije SDA"

16. 09. 2019. u 15:44:00 Srna

Shares: 121

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da iz Kancelarije visokog predstavnika nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA, već su to učinili na insistiranje medija.

On smatra da je deklaracija antiustavna i antidejtonska.

"Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Vijeća za provođenje mira (PIC), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom", istakao je Dodik upitan da prokomentariše odgovor OHR-a medijima u kojem su naveli da "svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu", tvrdeći da "BiH nije državna zajednica i da dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", te da je "BiH jedinstvena, suverena država koja se sastoji od dva entiteta".

Dodik je ukazao da se u odgovoru OHR-a vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda.

On smatra da time i visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu "antidejtonske rezolucije SDA".

"BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. Valentin Inzko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predstavnika, dakle i prije Valentina Inzka", izjavio je predsjednik SNSD-a.

KOMENTARI (2)