Dodik: Imamo određene probleme s isplatama iz budžeta

Radiosarajevo.ba
Dodik: Imamo određene probleme s isplatama iz budžeta
/ Foto: Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za ATV govorio je o ekonomskoj situaciji u manjem bh. entitetu.

Objasnio je da se "počelo s realizacijom paketa sa sedam mjera za RS, a jedna od njih jeste transformacija berze".

Milorad Dodik je naglasio da su mnoge zemlje zbog globalne krize morale smanjivati plaće i penzije, dok RS to nije učinio.

"Jesmo donijeli Zakon o radu, ali isto tako mislimo da treba da se povede računa o pravima radnika, što mi i činimo", rekao je Dodik.

On je rekao da se stvaraju uvjeti za povećanje plata u javnom sektoru, ako bruto društveni proizvod bude imao rast između 3 i 3,5 posto ove godine.

Dodik je naveo da je domaće tržište izloženo otvorenoj granici koja ne štiti proizvode, ni u RS-u, niti u BiH, jer se podleglo ucjenama koje su došle iz EU i nije zaštićena domaća proizvodnja, pa se ne mogu ni očekivati veliki uspjesi te proizvodnje.

Dodik je rekao da bi Republika Srpska s MMF-om dodatno riješila pitanje svoje likvidnosti i poboljšala svoje ekonomske parametre, ali i bez MMF-a je održala svoju likvidnost.

"Mi imamo određene probleme s isplatama što se tiče budžeta, ali to nije toliko dramatično da bi ugrozilo našu likvidnost. Pokušavamo razgovarati s različitim institutima međunarodnog finansijskog kapitala – od Merrill Lyncha do nekih fondova iz Rusije, Kine i drugih zemalja da vidimo na koji način bi oni bili zainteresirani da ovdje naprave jedan održiv paket", rekao je Dodik i naveo da su "zaduženja Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja rasla enormno i mnogo su zaduženije od RS-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije