Dodik i Lukić u sudnici početkom oktobra? Prijeti im i do pet godina zatvora

4
Radiosarajevo.ba
Dodik i Lukić u sudnici početkom oktobra? Prijeti im i do pet godina zatvora
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", slijedi faza u kojoj se mogu podnijeti prigovori, a u kojoj je i dalje moguće da optužnica "padne", što je malo vjerovatno.

Izvori Nezavisnih bliski pravosuđu kažu da je vjerovatnija opcija da se već početkom oktobra zakaže ročište na kojem će se Dodik i Lukić izjasniti o krivici, a nakon toga da se krene u postupak i iznošenje dokaza jedne i druge strane.

U RS, i jučer, kao i prethodnih mjesec dana, isticali su da je optužnica protiv Dodika politički čin i progon, te da ono što rade Sud i Tužilaštvo BiH nema veze sa pravom i pravdom.

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Podsjećanja radi, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS". Prvobitno, Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 11. augusta zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta, visokog predstavnika, i poslalo Sudu BiH na odlučivanje. Sedam dana kasnije, odnosno 18. augusta, Sud BiH je optužnicu vratio na doradu, a nakon toga je 11. septembra potvrdio.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH, odnosno zbog neizvršavanja naredbi visokog predstavnika. 

Dodikove nove prijetnje: "Pričali smo sa pripadnicima Oružanih snaga, spremni su da se povuku"

Dodikove nove prijetnje: "Pričali smo sa pripadnicima Oružanih snaga, spremni su da se povuku"

"Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RSe, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi, odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", glasi navedeni član zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije