Dodik nakon sastanka s Čovićem: OSA je za nas neprijateljska organizacija

E. H.
Dodik nakon sastanka s Čovićem: OSA je za nas neprijateljska organizacija
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik sastao se u Mostaru sa Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH i liderom HDZ-a BiH.

Njih dvojica su razgovarali o zajedničkim interesama ove dvije političke partije, kao i o najavama moguće saradnje nakon općih izbora, koji će u BiH biti održani naredne godine. Također, jedna od tena bio je i dogovor o glasanju u institucijama BiH, gdje bi HDZ u budućnosti mogao podržavati odluke SNSD-a.

"Razgovarali smo o brojnim temama kojima želimo ojačati saradnju dvije stranke, kako bismo postigli zajedničke ciljeve koji su važni za cijelu BiH. Dotakli smo se na kraju i gospodarstva, bili su prisutni i direktori naših elektroprivreda, kako bi se ojačala i ta povezanost između Republike Srpske i prostora na kojem djeluje EP HZHB. Današnji sudionici sastanka su istakli potrebu nastavka naše saradnje i usaglašavanja stavova na nivou BiH, kako bi izbjegli svaki nesporazum među nama", kazao je na kraju sastanka Dragan Čović.

Njegov kolega izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim sastankom i kazao je kako je to jedan od dobrih primjera saradnje u BiH.

"Mi razgovaramo o važnim strateškim pitanjima za naše narode. HDZ i SNSD tu saradnju na različitim nivoima, a sada radimo na tome da je podignemo na svakom mogućem nivou. Mi smo dogovorili ko su te kontakt osobe ove dvije stranke unutar državnih organa, a posebno smo saglasni da rješavamo sva pitanja u BiH unutar ustavnih i dejtonskih okvira. Što se tiče predloženog HDZ-ovog izbornog zakona, koji će sada ući u proceduru, on će imati našu podršku, to je korektan zakon i nephodan je, zbog mnogobrojnih preglasavanja u BiH. Moja Bosna ima šansu da preživi ako dospije u status sistema da jedan narod ne može drugom birati predstavnike u vlasti. Također, mi podržavamo sva vitalna pitanja hrvatskog naroda, kao što je uvođenje državnog kanala na hrvatskom jeziku i sve to će biti predmeti naše saradnje", istaknuo je Dodik.

On je dodao da su brojna pitanja o kojima inače sa Čovičem razgovara, ali da sva ona vode u smjeru saradnje svih naroda u BiH, ali u okvirima koji neće ugrožavati druge narode.

Na pitanja novinara o radu Obavještajno-sigurnosne agencije, oba učesnika sastanka istakli su da ona ne radi dosljedno, te da ona kreira neke parasisteme u BiH. Dodik je tu posebno bio radikalan u iznošenju svojih stavova, komentirajući najavljivanu smjenu Nikole Špirića, koji je navodno krivotvorio dokumentaciju Komisije za nadzor OSA-e, te je kazao kako "Špirić sigurno neće biti smijenjen i kako je OSA neprijateljska organizacija".

Govoreći o radu Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao kako hrvatski ministri imaju njegovu podršku i da je njihov rad kvalitetan, dok "srpski i bošnjački ministri rade stalno na podrivanju RS-a, zbog čega nemaju podršku SNSD-a". Također, složili su se da parlamentarna većina na državnom i federalnom nivou ne postoje, te da upitani red Vijeća ministara zbog takve situacije.

"Ne vjerujem da je moguće u narednih 12 mjeseci, do izbora, išta uraditi o poboljšanju odnosa unutar BiH, zbog nepostojanja parlamentarne većine", zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije