Dodik došao na sjednicu NSRS-a na kojoj se razmatra obustava referenduma

Fena
Dodik došao na sjednicu NSRS-a na kojoj se razmatra obustava referenduma
Predsjednik RS-a Milorad Dodik došao je u Narodnu skupštinu RS-a, gdje je počela raspravu o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prethodno je opozicija insistirala da se Dodik pojavi u parlamentu i obrazloži zašto se obustavlja referendum u RS-u.

Zastupnik SDS-a Vukota Govedarica je istaknuo da je Dodik 2015. godine bio predlagač referenduma i očekuje se da sada odgovori zašto se od njega odustaje.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je danas pozvati Dodika da dođe na posebnu sjednicu. Opozicija je insistirala na početku sjednice da se Dodik pojavi u parlamentu i obrazloži zašto se obustavlja referendum u RS.

"Da li će Puigdemont iz RS-a doći u parlament", upitao je Govedarica aludirajući na smijenjenog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i sve što se dešavalo nakon katalonskog referenduma. Prethodno su zastupnici usvojili dnevni red današnje posebne sjednice, koju su zatražile stranke vladajuće većine.

NSRS_AA (6).jpg - undefined

Foto: AA

Bit će razmatrane dvije tačke: Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije za provođenje referenduma.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Radovan Višković obrazlaže stavljanje van snage odluke o referendumu, navodeći da je rad pravosuđa BiH selektivan i na štetu srpskih žrtava rata.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Službenom glasniku RS-a“ dvije i pol godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.

Iz opozicije tvrde da se vlast sav taj period  poigravala se s referendumom. Stavljanjem van snage odluke  o referendumu, kako su naveli, bit će nanesene štetne posljedice RS-u, urušavanjem digniteta parlamenta i obezvređivanjem instituta referenduma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije