Dodik dijelio novac 'šakom i kapom': Ogromna sredstva za Predstavništava RS u inozemstvu

4
Radiosarajevo.ba
Dodik dijelio novac 'šakom i kapom': Ogromna sredstva za Predstavništava RS u inozemstvu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Za rad osam predstavništava bh. entiteta Republike Srpske u inostranstvu u prošloj godini iz budžeta RS izdvojeno je 5,48 miliona maraka, a najviše novca i to 1,06 miliona uplaćeno je onom na adresi u Rusiji.
 
U informaciji o radu i finansiranju predstavništava RS u inostranstvu u 2022. godini, koju su na prošloj sjednici Vlade RS usvojili ministri, navedeno je da je na drugom mjestu, nakon Rusije, najviše novca odobreno Predstavništvu u Austriji i to 900.000 maraka.

"Predstavništvu u SAD je uplaćeno 870.000 maraka, dok je onom na adresi u Srbiji otišlo nešto manje novca, odnosno 820.000 KM. Na petom mjestu nalazi se Predstavništvo u Kraljevini Belgiji za čiji rad je u prošloj godini uplaćeno 740.000 maraka iz budžeta RS", navedeno je u informaciji u koju je Glas Srpske imao uvid.

Nešto više od pola miliona, tačnije 510.000 maraka, utrošilo je u Predstavništvo RS u Njemačkoj. Posljednja dva mjesta zauzimaju predstavništva s adresama u Grčkoj i Izraelu, odnosno za njihov rad u prošloj godini iz budžeta RS je otišlo 330.000, odnosno 250.000 maraka.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

U istom dokumentu dat je i detaljan pregled aktivnosti predstavništava RS u inostranstvu, uz napomenu da su posljedice pandemije virusakorona, kao i izbijanje oružanog sukoba u širem okruženju u velikoj mjeri uticale na globalne prilike, multilateralnu i bilateralnu saradnju.

"To se dijelom odrazilo i na aktivnosti predstavništava RS u inostranstvu i mogućnosti njihove realizacije", navedeno je u informaciji.

Na čelu Predstavništva RS u Rusiji nalazi se Duško Perović koji objašnjava da i s novcem koji im je uplaćen u prošloj godini teško funkcionišu.

"Imamo kancelarije u Moskvi i Sankt Peterburgu. Plaćamo iznajmljivanje prostorija za rad, radnike, reprezentaciju. Pored toga, mi plaćamo i liječenje mnogo naših ljudi ovdje, ali i smještaj, hranu i prevoz za njih. Platimo prevoz do aerodroma ljudima. Mi im pomažemo kada oni dođu i traže pomoć. Ne možemo ljude ostaviti na ulici. Za pomoć nam se obraćaju i studenti", rekao je Glasu Srpske Perović i dodao da im je Vlada RS budžet za ovu godinu smanjila za deset posto bez ikakvih obrazloženja.

[related]488710[/related]

Njegov kolega Mladen Filipović, koji rukovodi Predstavništvom RS u Austriji navodi da odobreni novac iz budžeta RS troše namjenski.

"Nastojimo da budemo na usluzi privrednicima iz RS i sprovodimo projekte koje smo zacrtali. Pomoglo bi da su budžeti veći, ali šta je tu je", rekao je Filipović i dodao da su izdvajanja Vlade RS i za njihov rad u ovoj godini smanjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije