Dodik čeka susret sa Putinom: 'Na sastanku s Vladimirom imam važnih tema'

2
Radiosarajevo.ba
Dodik čeka susret sa Putinom: 'Na sastanku s Vladimirom imam važnih tema'
Foto: RTRS / Dodik i Putin

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, danas će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušat ću da saznam ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo da traje, kako će svijet izgledati poslije", rekao je Dodik.

Zatim je dodao:

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

"Mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstalaciji odnosa", kazao je Dodik.

Dodik je jučer razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o ALTEA misiji.

"Oni ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Vijeću sigurnosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTEU treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno da kažem da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da ALTEA kao misija neće biti ugrožena u BiH", kazao je Dodik.

Dodik će razgovarati i sa direktorom Gazproma.

Misija Eufor ALTHEA produžava se svake godine početkom novembra u Vijeću sigurnosti UN-a.

Podsjetimo, njemačka vlada je u srijedu odobrila raspoređivanje trupa u Bosni i Hercegovini u okviru mirovne misije Evropske unije (EU).

Vlada u Berlinu odobrila je raspoređivanje 50 vojnika u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012.

Odluka, koju još treba usvojiti njemački parlament, biće na snazi 30. juna 2023. godine.

Njemački Bundestag treba uskoro odlučiti o slanju kontingenta svojih vojnika u Eufor nakon što su se prije deset godina povukli iz misije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije