Dodik: BiH može odštampati milijardu maraka, ali nam ne daju stranci

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH može odštampati milijardu maraka, ali nam ne daju stranci
/ printscreen
Posjetu Srebrenici predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je za još jednu kritiku međunarodne zajednice, ovaj put njenu ulogu u ekonomskim procesima.

"Stranci i dalje imaju dominantnu ulogu u odlučivanju u Centralnoj banci BiH, a cilj im je da se zadužujemo kod stranih banaka", rekao je Dodik.

Objasnio je da je jedan od ključnih ekonomskih problema u BiH činjenica da Centralnom bankom ne upravlja BiH već stranci. Njihov interes je da ovdje ostane nepromijenjeno stanje, rekao je predsjednik Dodik i dodao da višak sredstava, deponovan kao podloga za emisiju KM, iznosi od 300 miliona do 500 miliona eura.

"To znači da se sa pokrićem može emitovati do milijardu KM. Svi deficiti javnih računa u BiH ne iznose milijardu KM, a ta sredstva stoje deponovana kod neke evropske banke a ovdje nemamo mogućnost da intervenišemo. Centralna banka mora da bude emisiona banka, to se mora dogovriti u BiH", naglasio je Dodik.

Smatra da taj dogovor ne dozvoljavaju stranci, jer žele i dalje ovakav odnos kursa marke prema euru koji samo pogoduje uvoznicima.

"Sve vlade u svijetu kod Centralne banke mogu da se zaduže, samo ovdje nije dozvoljeno. Znate zašto ne dozvoljavaju? Zato što nas ganjaju i tjeraju da idemo kod njihovih poslovnih banaka da se zadužujemo. Umjesto da se zadužujemo kod Centralne banke po kamatnoj stopi od 0,5 posto moramo ići u njihove banke koje daju po 4-5 posto i još im održavamo te banke u životu", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije