Dodik bez stida i srama kritikovao Biseru Turković, najavio izvinjenje Orbanu

Radiosarajevo.ba
Dodik bez stida i srama kritikovao Biseru Turković, najavio izvinjenje Orbanu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / MIlorad Dodik

Na Međunarodni aerodrom Banjaluka u večernjim satima sletio je avion iz Kine sa opremom koju je kupila Vlada manjeg bh. entiteta.

Avion su dočekali entitetski premijer Radovan Višković, članovi Vlade RS-a kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Gotovo mjesec dana čitava ekipa najodgovornijih ljudi u RS-u bavi se ovim pitanjima, od obezbjeđivanja novca pa do obezbjeđivanja robe. Poseban problem je obezbijediti prevoz iz Kine. Ovaj avion je preletio preko 18 hiljada kilometara, iz Etiopije je došao ovdje", kazao je Dodik, pišre N1.

Kako je naveo, sredstvima RS-a je plaćen prevoz iz Kine.

"Sve je to plaćeno. Još imamo robe na kineskom tržištu. Imamo uplaćenih oko 200 respiratora. Nemamo problema sa respiratorima u ovom trenutku. Cilj nam je da svim bolnicama obezbijedimo neophodan broj respiratora. I ja se želim zahvaliti ambasadoru Kine. Očigledno se pokazao velikim prijateljem našeg naroda. Ipak smo u jeku epidemije dobili najznačajnije količine", naveo je on.

Govorio je i o pomoći Mađarske čiji avion sutra slijeće na aerodrom u Banjoj Luci.

"Pomoć se stići sutra u četiri sata. S njom dolazi ministar inostranih poslova Mađarske. Zahvalan sam predsjedniku Orbanu. Živimo u zemlji koja je takva. Mi iz RS-a nikada nismo sprječavali nikoga u Sarajevu i FBiH da nabavlja bilo kakvu vrstu pomoći za FBiH i kantone i nikada nismo zavirili u ono što oni dobiju niti smo ikad osporavali nijednom riječju, ni potezom pomoć koju su oni dobijali u različitom periodu. Ovaj put smo imali jedno totalno neprofesionalno ponašanje ministra inostranih poslova, gospođe Turković, koja nije imala nadležnost da se bavi tim pitanjem jer se Predsjedništvo BiH bavi tim pitanjem i neovlašteno je pisala na neke adrese satanizirajući nas, RS, i satanizirajući samu Mađarsku".

Kako je najavio, sutra će se izviniti ministru vanjskih poslova i predsjedniku Vlade Mađarske.

"Ovo je neprihvatljivo, nedopustvio. Neshvatljvo mi je da mi obezbijedimo pomoć, a iz Sarajeva je osporavaju. Ja sam veoma ponosan što imam poznanstvo sa Orbanom i što mogu da računam na njegovo prijateljstvo", kazao je Dodik.

Ministrica Turković će se u četvrtak u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sastati sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm u povodu njegove posjete Bosni i Hercegovini i isporuke pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Uručenju donacije prethodit će tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta te sastanak zvaničnih izaslanstava dvaju ministarstava vanjskih poslova u Velikoj sali Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije