Dodik: Ako se ne ispoštuju dogovoreni principi, blokirat ćemo rad institucija

Fena
Dodik: Ako se ne ispoštuju dogovoreni principi, blokirat ćemo rad institucija

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas da će blokirati rad svih institucija ukoliko se u roku 30 dana ne ispune svi Principi za formiranje vlasti na državnom nivou, koji su lideri vodećih političkih stranaka potpisali danas u Sarajevu.  

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i  Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas su u Sarajevu na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Dodik je istakao da ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije upitan te da se u Principima za formiranje vlasti na državnom nivou navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status.

„Ukoliko se principi ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njen suverenitet“, poručio je.

Smatra da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva BiH te da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

„Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO-om“, kazao je.

Između ostalog, potpisani Principi podrazumijevaju okvir za dalju saradnju u vezi nastavka NATO puta BiH, deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH te formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije