Dodik: Ako ne podržite mene, onda ste podržali Džaferovića i Komšića

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ako ne podržite mene, onda ste podržali Džaferovića i Komšića
PrtScr / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa RS-a zbog prihvatanja određenih pitanja u Predsjedništvu BiH čime je ugrožena RS-a, rekao je danas u Narodnoj skupštini RS-a da ako se ne podrži njegova izjava kojom je tražio da se ovo poništi, onda ćete (poslanici) podržati Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

"Molim vas da zaštitite interese RS-a. Moje pokretanje ovog pitanja na NSRS je samoinicijalnog karaktera, a ovdje je mjesto odluke. Mi moramo kao RS afirmisati da je RS mjesto odluke i mjesto odluke Predsjedništva. Ovdje se moramo pojaviti kad god ugroze naša prava. Neću oklijevati ni na bizarnim stvarima da pokrenem vitalni nacionalni interes. Previše je bilo skrnavljenja naših prava.

Na vama je da odlučite šta ćete uraditi. Ja vas pozivam da odbacimo ove odluke i da podržite izjave koje sam dao. U drugom slučaju, mislim da bi to bilo loše za RS. Ako ne podržite izjavu kojom sam tražio da se ovo poništi, onda ćete podržati Džaferovića i Komšića. To je jasno", rekao je Dodik u uvodnom izlaganju.

"Po sva tri ova pitanja je ugrožen interes RS jer se zadire u ustavno-pravni poredak. Ova pitanja su dugo već u strukturama odlučivanja u organima na zajedničkom nivou", rekao je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

"Niz materijalnih povreda vezan je za činjenicu da nisu uvažena mišljenja institucija RS-a. Nekoliko puta smo razmatrali ovo pitanje. I Predsjedništvo BiH je vraćalo ovaj Memorandum na doradu, tražeći mišljene institucija BiH, RS i FBiH, ali nikada to nije provedeno. Kao što nije dostavljeno ni na traženje Predsjedništva BiH mišljenje niz nadležnih institucija", kaže Dodik.

"Ovo ima veze sa činjenicom da se izloži NSRS prema njihovoj prizemnoj logici, da se suprotstavimo SAD-om u pogledu neprihvatanja ovakvog Memoranduma", poručio je Dodik.

"Sve ono što je mimo Ustava, interesa RS-a, mimo nadležnosti naših institucija ne može da bude prihvaćeno pa makar na drugoj strani bile SAD i sve ostale zemlje", jasan je stav srpskog člana Predsjedništva BiH koji dodaje:

"Nismo protiv borbe protiv kriminala i terorizma, ali nećemo dozvoliti da nam neko to provuče kroz ovakvu priču".

Međunarodne strane su ostale iznenađeno da je ovo prihvaćeno na Predsjedništvu, rekao je Dodik.

"Na sjednici predsjedništva sam ih zamolio da skinu ove tačke dnevnog reda, oni nisu to prihvatili. Ja sam potegao vitalni nacionalni interes."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije