Dodik ponovo vrijeđao Sarajevo, Sarajlije, Komšića: Oni tamo svi mrze Srbe

Srna
Dodik ponovo vrijeđao Sarajevo, Sarajlije, Komšića: Oni tamo svi mrze Srbe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da u Sarajevu u kontinuitetu živi mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, a sve s ciljem majorizacije RS-a i njenog svođenja na praznu ljušturu.

Na pitanje da prokomentariše negativne komentare koji stižu iz Sarajeva nakon posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića RS-u, Dodik je istakao da je ta mržnja okrenuta prema svemu što je vezano za Srbe u cjelini, pogotovo u RS-u i Srbiji, njihovu saradnju i mogućnost da realizuju veoma važne projekte:

"To osjetim svaki put kada odem u Sarajevo i kada imam obaveze kao srpski član Predsjedništva BiH. Oni su toliko ostrašćeni u tom pogledu i veoma uvezani i ujedinjeni. Tu nema razlike između SDA, SDP-a Komšića ili bilo koga tamo. Svi sviraju isti instrument mržnje prema Srbima i RS-u u nastojanju da iskoriste međunarodnu privrženost njima, istu onu od koje su bili podržani i tokom rata."

Govoreći o napadima na Vučića nakon što je rekao da je "Trebinje srpski grad", Dodik je upitao šta je drugo nego srpski i pozvao sve da odu u taj grad i vide.

"To što se oni pozivaju da su nešto napravili u Trebinju stvar je turske okupacije koja je bila na ovim prostrima nekoliko vijekova i logično je da narod koji je bio okupiran ne može da slavi bilo šta od tih okupatora. U Trebinje je svako dobro došao i to je nesporno, ali je isto tako vidljivo da je Trebinje u RS-u i da je to srpski grad u cjelini što se može vidjeti po gradskoj upravi, institucijama i načinu života", rekao je Dodik.

On je poručio da Trebinje nije grad Bakira Izetbegovića ili njegovog oca, već grad srpskog naroda i RS-a i nema potrebe za polemikom.

"U tome se nikada nećemo razumijeti, jer je u tom pogledu vidljiva njihova ekspanzionistička politika u kojoj okupaciju Srba od Turaka predstavljaju kao nešto dobro a mi kao ne razumijemo zašto je to dobro. Oni bi vrlo rado da preskoče tuđi identitet a zaboravljaju da njihov bošnjački identitet potiče od hrišćanskog o čemu postoje naučni radovi koji to potvrđuju."

Kazao je da je "Trebinje je bilo i postojalo kao srpski grad i prije nego što su Turci došli na ove prostore": "To što su Turci držali taj grad i kompletno ovo područje pod okupacijom i napravili neki mostić ne znači da Trebinje zbog toga treba da ima obilježje tog perioda. To bi onda značilo da bi trebalo da ima i njemački i austrougarski prefiks s obzirom na to da su nas i jedni i drugi držali pod okupacijom.".

On je dodao da je "Trebinje kolijevka srpskog naroda, a sarajevsko računanje historije ide samo od vremena kada njima odgovara, a pri tom zanemaruju važne istorijske činjenice".

Što se tiče Komšića i njegovih izjava povodom Vučićeve posjete Banjaluci, Dodik je rekao da su to "njegovi politički i djetinjasti pokušaji da izlazi u javnost s nekim navodno velikim hipotezama geopolitičkog karaktera", što svakako spada u političku glupost novijeg vremena u BiH: "On ni ne može ništa drugo nego samo da se duri i pokušava da svoju nemoć iskaže jakim riječima mržnje i napada na Srbe, Srpsku, Srbiju, Rusiju i bilo koga drugog za šta on ocijeni da bi mogao dobiti aplauze o nekih zapadnjaka koji su ga vjerovatno ohrabrili da tako nešto čini."

On je konstatovao "da o Komšićevom legitimitetu i ne vrijedi uopšte govoriti, jer je to naprosto čovjek koji se lažno predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH, a u suštini ne smije da uđe ni u jednu opštinu sa hrvatskom većinom".

"Komšić je drugi bošnjački član Predsjedništva i razumljivo je zašto legitimni politički predstavnici Hrvata u BiH zaobilaze i Predsjedništvo i sve institucije gdje god se on pojavljauje kao lažno kukavičije jaje podmetnuto Hrvatima", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komšić je marginalan, beznačajan i mizeran, a to što govori je vjerovatno došlo od njegovog savjetnika iz Beograda ili nekog sličnog: "Oni uživaju u toj laži, plasiranju gluposti i floskula o Srbima i RS-u koje pokušavaju da nametnu kao oreol njihove intelektulanosti kao oni nešto znaju o geopolitici, a sve to onda dovede Vučića u posjetu Banjaluku. U svakom slučaju vrijeme će najbolje sve pokazati."

Dodik je zahvalio Vučiću na posjeti, ocijenivši da je ona veoma važna, da su dogovoreni značajni projekti koji će biti realizovani: "Želimo da izgradimo aerodrom i mi ćemo to uraditi, želimo zakon koji će štiti naš srpski jeziku i na tome ćemo raditi veoma intenzivno u narednom veremenu. Hvala Vučiću na posjeti i na mogućnosti da razgovaramo o statusu RS-a, o Kosmetu i iznesemo naše mišljenje kako bi to pitanje trebalo da ima neke poveznice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije