Dobre vijesti: Gorivo u Federaciji jeftinije za marku u odnosu na prije pola godine

4
Al. Č.
Dobre vijesti: Gorivo u Federaciji jeftinije za marku u odnosu na prije pola godine
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Benzinska pumpa / Ilustracija

Cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje su u padu.

Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine prosječna maloprodajna cijena na današnji dan za benzin iznosi 2,55 KM po litru i za dizel 2,43 KM po litru.

Prosječne cijene

"Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228- BMB 95 na dan 19. maj 2023. godine niže su za 3,04 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca", rečeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Također, prosječne maloprodajne cijene dizel BAS EN 590 (10 ppm) na dan 19. maj 2023. godine niže su za 7,25 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca.

Grafički prikaz kretanja maloprodajnih cijena benzina
Foto: Radiosarajevo.ba: Grafički prikaz kretanja maloprodajnih cijena benzina

Prema grafičkom prikazu kretanja cijena Federalnog ministarstva trgovine, benzin je najskuplji bio u sedmom mjesecu prošle godine kada je prosječna cijena iznosila 3,31 KM po litru.

Danas, litar košta u prosjeku 2,55 KM po litri, što je za 0,76 KM jeftinije u odnosu na juli 2022. godine.

Grafički prikaz kretanja maloprodajnih cijena dizela
Foto: Radiosarajevo.ba: Grafički prikaz kretanja maloprodajnih cijena dizela

Dizel je najskupljio bio također u julu prošle godine, a prosječna cijena je bila 3,46 KM. Danas, prosječna cijena je niža za 1,03 KM po litri.

Maksimalna marža

"Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata", navode iz Ministarstva.

Sve informacije dostupne na aplikaciji

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

"Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje", navode iz ministarstva za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije