Dobre vijesti: BiH ima najnižu stopu inflacije u regiji

4
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: BiH ima najnižu stopu inflacije u regiji
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Srbija je i dalje rekorder u regiji po godišnjoj stopi inflacije. Prema posljednjim podacima objavljenim u zemljama regije, Srbija je na prvom mjestu s godišnjom inflacijom u februaru od 6.4 posto.

Slijedi Crna Gora s godišnjom inflacijom od 4.4 posto (podaci su za januar 2024.), zatim Hrvatska (4.1 posto), Slovenija (3.4 posto), Sjeverna Makedonija s godišnjom inflacijom od tri posto, Albanija s 2.6 posto. BiH ima najnižu stopu inflacije u regiji, koja je u januaru 2024. godine iznosila 1.96 posto na godišnjem nivou.

Inflacija u Srbiji u februaru je pala sa 6.4 posto u januaru na 5.6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u februaru 2024. u odnosu na januar 2024. u prosjeku su više za 0.6 posto.

Potrošačke cijene u februaru 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine više su za 5.6 posto, dok su u odnosu na decembar 2023. u prosjeku više za 0.9 posto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga razvrstanih prema namjeni potrošnje, u februaru 2024. u odnosu na prethodni mjesec rast cijena zabilježen je u grupama alkoholna pića i duhan (2.0 posto), prevoz (1.9 posto), restorani i hoteli (1.0 posto), u grupama hrana i bezalkoholna pića i zdravlje (po 0.4 posto), piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije