COVID izvještaj za BiH: 46 osoba preminulo od posljedica koronavirusa

1
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za BiH: 46 osoba preminulo od posljedica koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od posljednjeg izvještaja u Bosni i Hercegovini registrirano je još 817 novih slučaja koronavirusa, a umrlo je 46 osoba.

Od toga, u Federaciji BiH prijavljeno je 555 novozaraženih, a nažalost, preminula je 31 osoba.

U RS-u je prijavljeno 262 novozaraženih, a 15 osoba je preminulo.

Podaci za Brčko Distrikt još se čekaju.

FBiH

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2 459 uzoraka, od kojih je 555 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10.

Do sada je testirano ukupno 310 065 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 65 978 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 46 605 pacijenata, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 999 pacijenata. Trenutno je aktivan 17 491 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 31 novi smrtni ishod.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 1882.

RS

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u RS, u pоsljеdnjа 24 čаsа izvršеnо је tеstirаnjе 765 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 262 оsоbe, a prijavljeno je i 15 smrtnih slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravstvo RS.

Radi se o 137 muških i 125 ženskih osoba, od kojih je 32 mlađe, 160 srednje i 70 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 66 osoba je iz Banja Luke, 47 iz Bijeljine, 16 iz Zvornika, 15 iz Doboja, 13 iz Prijedora, 11 iz Kotor Varoša, deset osoba je iz Gradiške, po devet iz Kneževa i Prnjavora, po osam iz Broda i Laktaša, po sedam iz Mrkonjić Grada i Teslića, pet iz Foče, po tri osobe su iz Lopara, Rudog, Ugljevika, Han Pijeska i Čajniča, po dvije iz Bratunca, Dervente, Modriče, Novog Grada i Čelinca i po jedna osoba je iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Petrovca, Petrova, Srebrenice i Trebinja.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, istakao da je epdemiološka situacija i dalje nepovoljna.

"I dalje imamo nepovoljnu epidemiološku situaciju, određeni broj građana i dalje nepoštuje epidemilioške mjere. I dalje imamo nepovoljan tok broja pozitivih lica. Sam broj pozitivnih lica povećava broj hospitalizovanih", kazao je Zeljković.

On je dodao da sam virus ne poznaje uzrast, pol, vjeru naciju, te da je pridržaavnje mjera u budućem peridu neophodno.

"Pozivamno sve građane koji planiraju organizoavnje privatnih zabava za praznike da to ne čine. Biće pojačana kontrola. Institut će pripremiti prijedlog za Republički štab o mjerama tokom praznika", naveo je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović, kazala je da je u posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Radi se o četiri osobe iz Banjaluke, po dvije iz Modriče i Bijeljine i po jedna osoba iz Teslića, Petrova, Broda, Doboja, Čajniča, Višegrada i Foče.

Istakla je da je pored ovih slučajeva stiglo još 19 prijava smrtnih slučajeva koji su se desili u ranijem periodu.

Inastitut je pojasnio da je radi o pet osoba sa Pala, četiri iz Istočne Ilidže, tri iz Istočnog Novog Sarajeva, dvije iz Sokoca po jedna osoba iz Han Pijeska, Kalinovika, Banja Luke, Prijedora i Gradiške

Ona je podsjetila da je preporuka Instituta da praznike provedemo u krugu onih najbližih i onih do čijeg nam je zdravlja najviše stalo.

Podsjetila je da je u toku sezona zimovanja, te da je to bio izvor zaraze u prethodnoj sezoni u Evropi, ali i kod nas, konkretno u Banja Luci.

Do sada je u RS-u potvrđeno 34.028 slučajeva  koronavirusa, a preminulo je ukupno 1.462 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U RS-u, od novog koronavirusa , do sada se oporavilo ukupno 19.861 osoba, a testirano je ukupno 149.861 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 1.072, u Univerzitetsko kliničkom centru RS-u 362, a u opštim bolnicama 710.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 11.966 osoba, a nadzor je završen kod 106.132 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije