Dnevni bilans u BiH: Koronavirus odnio osam života, zaraženo 240 osoba

Radiosarajevo.ba
Dnevni bilans u BiH: Koronavirus odnio osam života, zaraženo 240 osoba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Testovi u posljednja 24 sata pokazali su da je 240 osoba u Bosni i Hercegovini pozitivnio na virus. Preminulo je osam osoba. 

Podaci su to entitetskih zavoda za javno zdravstvo, dok se oni iz Brčko Distrikta tek očekuju. 

U FBiH je 169 pozitivnih, dok je registirano sedam smrtnih slučajeva. U RS je zaražena je 71 osoba, a jedna je preminula. 

FBiH: 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 1271 uzorak, od kojih je 169 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama osim Županije Posavske.

Do sada je testirano ukupno 104 163 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 9828 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 6436 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3126  slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 7 smrtnih ishoda. Preminula su tri muškaraca iz Sarajeva, jedan iz Tešnja, te tri žene iz Travnika, Živinica i Zenice. 

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 266, od čega je 170 osoba muškog (64%) i 96 osoba ženskog spola (36%).

RS

U RS u posljednja 24 sata zaražena je 71 osoba, dok je jedno lice iz Doboja preminulo od posljedica koronavirusa.

"U posljednja 24 časa testirane su 422 osobe", rekla Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu.
Najviše novozaraženih je iz Banje Luke 10, te iz Bijeljine deevet, dok je po sedam zaražnih iz Zvornika i Srpca, šest iz Bosanske Gradiške, po četiri Kotor Varoša, Laktaša i Prijedora.

"Posmatrajući epidemiološku situaciju, nastalo je blago poboljšanje i blagi pad na sedmičnom nivou, ali ipak to nisu zadovoljavajući rezultati, jer imamo određene parametre, oi nisu dobri, a to je broj hospitlaizovanih, pogotovo šta na respiratoru imamo 10 osoba samo u UKC RS", dodala je Đaković Dević.

direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je upozorio da se uoči školske godine građani moraju posebno striktno pridržavati epidemioloških mjera, kako bi situacija bila stabilnija, prenosi Srpskainfo.

Govoreći o ruskoj vakcini, Zeljković je rekao da je RS iskazala zainteresovanost za rusku vakcinu, ali da je to tek prvi korak.

"Trebamo tek dobiti prvi set podataka, da bi se prema tome RS opredijelila", dodao je Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije