Danas nova sjednica Parlamenta: Zakoni o porezima na dohodak i doprinose u fokusu

Fena/Radiosarajevo.ba
Danas nova sjednica Parlamenta: Zakoni o porezima na dohodak i doprinose u fokusu
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Dvodnevna, 20. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH počet će danas u Sarajevu, a u fokus ovosedmičnog rada zastupnika stavljena su pojedini reformski zakoni i predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

No, prvenstveno, zastupnici će razmatrati Program rada Parlamenta FBiH u tekućoj godini, te je istaknuto kako postoji nada da će se u bliskoj budućnosti najviše pažnej posvestiti usvajanju zakona koji su dio Reformske agende, a tiču se stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Ipak, kao najvažnije tačke dnevnog reda ove sjednice izdvajaju se zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, o kojima će se poslanici izjašnjavati u formi nacrta. Glavni cilj ovih zakona jeste da se proširi osnovica za obračun doprinosa, kao i da se smanji rigidnost sistema doprinosa u ovom entitetu. Predloženim rješenjima ukidaju se doprinosi na teret poslodavca, dok se osnovica za obračun poreza proširuje, osim na plaće, i na naknade za topli obrok, prijevoz i regres.

Nacrtom zakona o porezu na dohodak zadržan je koncept postojećeg, s tim da je sada fokus na otklanjanju nedorečenosti, proširenju porezne osnovice dohotka većim obuhvatom izuzetih prihoda, smanjenju nameta poreza na niska primanja ili njihovo ukidanje, uvođenju metodologije i mehanizama koji pružaju podršku borbi protiv porezne evazije i sive ekonomije.

Također, u formi nacrta Predstavnički dom na dvodnevnom zasjedanju treba se očitovati o zakonima o mirnom rješavanju radnih sporova i liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Razmatrat će se i predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Razvojnu politiku javnih finansija i Projekt podrške zapošljavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije