Dizdarević odgovorio: Ima li BiH plan ako dođe do nuklearne eksplozije

12
I.S.
Dizdarević odgovorio: Ima li BiH plan ako dođe do nuklearne eksplozije
Foto: BHRT/ Instagram/ V. Zelenski / Emir Dizdarević/ Eksplozija u nuklearnoj elektrani

Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Europi.

Vatrogasci su, srećom, ugasili ovaj požar, a ruske snage su u međuvremenu preuzele vodstvo nad ovom elektranom.

Emir Dizdarević, zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH naveo je za portal Radiosarajevo.ba da dobivaju sve zvanične podatke u realnom vremenu.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Najveća nuklearna elektrana je sinoć, odnosno jutros, bila gađana. Radilo se o prvom reaktoru koji već duže vremena ne radi. Još ima pet blokova, a od njih su drugi i treći u režimu hlađenja - ne idu na mrežu. Četvrti blok je na mreži, dok su peti i šesti  mreži hlađenja. Za sada, nema nekih opasnosti da će doći do radijacije" naveo je Dizdarević.

Državni akcioni plan će se aktivirati - ako bude trebao, poručio je zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

"U planu je razrađeno šta je čija obaveza, sve institucije su bile uključene u plan koji je urađen prije osam godina. On bi se aktivirao ako dođe do širih razmjera radioaktivnosti", podcrtao je Dizdarević.

Opasnost, kako on navodi, za sada ne postoji.

"Što se tiče mjerenja, imamo i naša, ali prije ćemo dobiti podatke s ukrajinskih stanica koje mjere radio-aktivnost te i susjednih zemalja. Za sada, nema neke opasnosti, a ako se desi - izvijestit će naše nadležne, a mi javnost", objasnio je Dizdarević.

Kada je riječ o Černobilu, to je isključena zona.

"Nivo je ovdje podignut zbog ulaska ruskih vozila u zonu isključenja, i reaktori nisu u funkcionalnom stanju i nema opasnosti da će doći do eksplozije. Stanice su pokazale do sedam puta veću radioaktivnost od one nego u prethodnim godinama", rekao je Dizdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije