Dizdar: Presuda je važna jer je potvrđuje učešće Hrvatske u ratu u BiH

E. H.
Dizdar: Presuda je važna jer je potvrđuje učešće Hrvatske u ratu u BiH
Čelnicima nekadašnje Hrvatske zajednice "Herceg-Bosna", takozvanoj Haškoj šestorci, u posljednjoj presudi u historiji rada Haškog tribunala potvrđene su pravosnažno prvostepene presude prema kojima su osuđeni ukupno na 111 godina zatvora.

To je jedan vid satisfakcije za žrtve brojnih zločina počinjenih pod patronatom "Herceg-Bosne", a dugogodišnji aktivista protiv segregacije u Stocu i aktuelni zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a Nerin Dizdar za Radiosarajevo.ba ističe kako su presude očekivane.

"Mislim da je bilo očekivano da Haški tribunal osudih svu šestoricu za zločine počinjene pod upravom "Herceg-Bosne". Pored toga, vrlo je važno da su sudije potvrdile da je postojao udruženi zločinački poduhvat, kao i da je Hrvatska bila umiješana u ratna dešavanja u BiH, što potvrđuje da je karakter sukoba bio međunarodni", ističe Dizdar.

On je pojasnio kako je ova presuda veoma važna kao prekretnica, kako bi "došlo do osviještenja u obje države o stravičnosti počinjenih zločina", jer je to prema njemu jedini način da dođe do pomirenja i napretka.

Naravno, glavna informacija nakon današnjeg suđenja jeste da je preminuo Slobodan Praljak, jedan od osuđenika iz Haške šestorke, koji je tokom suđenja popio otrov što, poručuje Dizdar, ne smije biti zaboravljeno.

"S obzirom na dešavanja u sudnici i tragične detalje, niko civiliziran ne smije ostati ravnodušan na ono što se dogodilo Slobodanu Praljku. Ipak, sve drugo što se dogodilo danas i presuda čelnicima "Herceg-Bosne" ne smije ostati u sjeni tog događanja, jer ona govori o stravičnoj sudbini stotina i hiljada žrtava rata u BiH i zločina tzv. Herceg-Bosne", zaključuje Dizdar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije