Divna akcija iz Sarajeva: Mladi dijele iftare i poklone

3
AA
Divna akcija iz Sarajeva: Mladi dijele iftare i poklone
AA / Mreža mladih iz Sarajeva

Ramazan, koji je nastupio 12. aprila, prema islamskom učenju je mjesec posta, početka objave Kur'ana, svete knjige muslimana, mjesec Allahove milosti, oprosta, čovjekove radosti, nade, potrebe, upute i svjetlosti.

Ujedno, ramazan je mjesec dobrih i korisnih djela, pomaganja i darivanja.

Svega toga svjesni su i mladi širom Bosne i Hercegovine, gdje tokom mjeseca ramazana dijele iftare starijim džematlijama.

"Mi smo uoči ramazana na području Sarajeva, zajedno s našom vrijednom omladinom i imamima podijelili nekoliko hiljada paketa socijalno-ugroženim kategorijama našim džematlijama. I tokom ramazana posjećujemo naše džematlije koji su samci, ali i koji su u socijalnoj potrebi i darivamo im ramazanske iftare”, rekao je Velić.

U razgovoru za medije ispred sarajevske Istiklal džamije, Velić je kazao kako su u ovu akciju uključili Mrežu mladih.

”U Sarajevu Mreža mladih broji nekoliko hiljada vrijednih omladinaca. Oni su zajedno sa svojim imamima napravili liste socijalno-ugroženih džematlija, vjernika, ali i onih koji su sami u svojim domovima, pa samo ih uoči ramazana posjetili s određenim hedijama (poklonima), a evo i u toku ramazana gotovo svaki dan ćemo ih posjećivati i nositi određene poklone”, rekao je Velić.

Podsjetio je kako je to tradicija za ramazan, a cilj je da kod omladine izgrade svijest pomaganja onih kojima je pomoć potrebna. Istakao je kako je upravo mjesec ramazan najbolje vrijeme za ove aktivnosti.

”Imali smo brojne humanitarne aktivnosti u Sarajevu, ali i van Sarajeva. Naša omladina je bila i u Gacku, Foči, Rogatici, Višegradu i u drugim dijelovima naše domovine. Sakupljali su sredstva, prehrambene pakete i posjećivali su starije, iznemogle u drugim mjestima naše domovine i to je nešto što se očekuje od Sarajeva. Sarajevo treba da ima svijest o našoj domovini i da Sarajevo bude to koje će pomagati i druge dijelove naše domovine“, rekao je Velić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije