Divlji konji stvaraju probleme vozačima na dionici Livno-Kupres

Fena
Divlji konji stvaraju probleme vozačima na dionici Livno-Kupres
Foto: AA / Divlji konji na Kupresu
Na planinskom prijevoju Borova glava, koja se nalazi na dionici ceste Livno – Kupres, veće skupine divljih konja, koji imaju svoje stanište u blizini, stvaraju velike probleme vozačima.

Djelatnici koji rade na održavanju ceste kažu kako konji u većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za solju koju cestari posipaju po kolniku.

Najveća opasnost vlada u jutarnjim i večernjim satima, u vrijeme kada tom dionicom prolazi ralica i prometnicu posipa solju.

Obično u to vrijeme vlada smanjena vidljivost, kako zbog mraka, tako i zbog magle.

Svake godine županijski MUP šalje upozorenja vozačima koji prometuju tom dionicom i poziva ih na povećan oprez, a uz prometnicu su postavljeni prometni znakovi koji upozoravaju na opasnost od konja.

Iz MUP-a upozoravaju kako su konji na toj dionici postali gotovo svakodnevna pojava, i to ne samo u zimskom razdoblju, te su postali opća opasnost za vozače, pogotovo u noćnim satima.

Zbog sve češćih prometnih nezgoda i traženje odšteta od livanjske općine, koja je 2009. godine divlje konje stavila pod zaštitu, Općinsko vijeće Livna tu odluku povuklo je krajem prošle godine.

Iz MUP-a Hercegbosanske županije navode kako nakon te odluke odgovornost za štete nastale u sudarima s konjima trebala snositi Ekološka udruga "Borova glava" koja skrbi za divlje konje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije