Direktor RMU Zenica: "Imamo sredstva za plate rudara, ali nam Grad blokira račun"

8
Radiosarajevo.ba
Direktor RMU Zenica: "Imamo sredstva za plate rudara, ali nam Grad blokira račun"
Foto: Naša riječ / Mensur Hukić i Aida Branković

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Mensur Hukić je danas kazao da je uprava poduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se riješio problem blokade računa rudnika, ali i da je RMU Zenica ranije u potpunosti izmirila glavnicu naknade za korištenje komunalno-gradskog zemljišta.

"Podsjećam da je RMU Zenica u potpunosti izmirio obavezu i uplatio glavnicu naknade za korištenje komunalnog-građevinskog zemljišta te pozivam gradonačelnika da u skladu sa Zakonom izvrši otpis kamata RMU Zenica. U septembru 2019. godine Grad Zenica je objavila javni poziv u kojem stoji 'pozivaju se sva fizička i pravna lica, dužnici grada Zenice po bilo kojem osnovu, da uplate Gradu Zenica svoja dugovanja glavnice, a Grad Zenica se obavezuje da će osloboditi iste od zateznih kamata", kazao je Hukić.

Dodao je da se Grad Zenica, iako su objavljeni uslovi za oslobađanje zateznih kamata bili opći i jedinstveni za pravna i fizička lica bez izuzetaka i posebnih okolnosti, nije očitovao i time je prećutno izuzeo rudnik od oslobađanja plaćanja kamata na osnovu KGZ i time diskriminisao RMU Zenica u odnosu na druge obveznike. Napomenuo je da su više puta od 2021. do 2022. godine slali zahtjeve i urgencije za otpis dugovanja na osnovu kamata za KGZ.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

"Ovom prilikom pozivam gradonačelnička da deblokira računa RMU Zenica da možemo izvršiti isplatu plate i toplog obroka uposlenicima i da izvrši otpis zateznih kamata jer ima pravni osnov. Osnovni razlog zašto RMU Zenica nije isplatio platu rudarima je što imamo blokadu od tri miliona KM od Grada Zenica. Sredstva za plate imamo", istakao je Hukić.

Uslovi nisu ispunjeni: Rudari prekinuli blokadu na M-17, radnički neposluh se nastavlja

Uslovi nisu ispunjeni: Rudari prekinuli blokadu na M-17, radnički neposluh se nastavlja

Gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović uputio je poziv federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, generalnom direktoru EP BiH Admiru Andeliji, direktoru RMU Zenica Mensuru Hukiću, predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinanu Husiću te predsjedniku Sindikalne organizacije RMU Zenica Elvedinu Avdiću, za održavanje zajedničkog sastanka radi iznalaženja rješenja u vezi s novonastalom situacijom u Zavisnom društvu RMU Zenica.

Sastanak će biti održan sutra u 10 sati u zgradi Gradske uprave Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije