Direktor FUP-a nije izabran: "To je bio naš jedini odgovor"

0
Radiosarajevo.ba
Direktor FUP-a nije izabran: "To je bio naš jedini odgovor"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Novi direktor Federalne uprave policije nije izabran ni na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ni jedan od dva kandidata nije dobio podršku budući da su svi ministri pri glasovanju bili suzdržani. Novi konkurs vjerojatno će čekati rezultate oktobarskih izbora.

Ni za ni protiv, nego suzdržani. Nije se mnogo, kaže za Federalnu televiziju ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, ni raspravljalo o jedina dva kandidata: aktualnom vršitelju dužnosti direktora Ensadu Kormanu, koji ima i najviše bodova, i Svevladu Hoffmanu, koji obnaša dužnost savjetnika direktora Granične policije.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Oglasio se FUP o kandidaturi Šehovića za člana Predsjedništva BiH

Oglasio se FUP o kandidaturi Šehovića za člana Predsjedništva BiH

„Evidentno je i to sam mogao i očekivati po svemu onome što se dešavalo u zadnje vrijeme. Nažalost, nikad nismo implementirali izborne rezultate iz 2018. i ovo je trakavica koja je nastavljena. Mislim da to nije dobro za FUP, ali šta je tu je“, kaže Čampara.

To je naš bio jedini odgovor. Vlada je donijela odluku da se suzdrži od izbora pred izbore i rekla svoje, to je to, nemam šta dodati“, komentirao je Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH (SDA).

Potez Vlade nisu željeli komentirati u Neovisnom odboru, ali ni i kandidat Ensad Korman. Svevlad Hoffman je, pak, bio prilično oštar kazavši kako je Vlada Federacije, ne imajući stav, dotakla dno političkoga djelovanja kršeći Zakon o unutarnjim poslovima.

„I jedni i drugi su svojom sramotnom odlukom da nemauju vlastiti stav treba li Federalnoj upravi policije ravnatelj prekršili zakon na štetu prije svega svih onih kojima je uskraćeno pravo da o njihovoj sigurnosti brinu tijela ustrojena zakonom,a ne samovoljom federalnih desperadosa“, izjavio je Hoffman.

Svevlad Hoffmann prvi kandidat za direktora FUP-a

Svevlad Hoffmann prvi kandidat za direktora FUP-a

Aktualnom vršitelju dužnosti direktora i jednome od kandidata Ensadu Kormanu u veljači sljedeće godine istječe mandat. Ukoliko do tada ne bude izbaran novi, FUP-om bi rukovodio šef kriminalističke službe. Čini se da će izbor novog direktora čekati i novi saziv Vlade Federacije, ali i novi Neovisni odbor Federalnog parlamenta jer je ovome upravo danas istekao mandat.

Podsjetimo, početkom aprila ove godine je raspisan konkurs za izbor direktora FUP-a na koji su se prijavili samo Korman i Hoffman, baš kao i u ranija dva koja su poništena upravo zbog manjka prijavljenih.

Zakonom je propisano i da direktor policije i resorni ministar ne mogu biti iz istoga naroda što bi izborom Kormana ovdje bio slučaj. Teoretski, policija bi trebala biti lišena bilo kakvog političkog utjecaja, no provođenje u praksi ne ide tako lako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije