Zenica / Direktor bh. bolnice: Ušli smo u najtežu fazu borbe protiv pandemije

07. 03. 2021. u 14:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 40

Doktor Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, upozorio je kako se broj zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) povećava, a da pacijenti imaju teže kliničke slike nego ranije.

"Alarmiramo javnost da imamo u zadnjih sedam dana trend povećanja broja novozaraženih, a što se vidi po broju hospitaliziranih i težini njihove kliničke slike. Evidentno je da smo u nekim periodima imali i veći broj zaraženih, ali sada su pacijenti hospitalizirani sa izrazito težim stanjima nego ranije. Skoro svi pacijenti koji dođu u bolnicu imaju potrebu za kiseoničkom potporom.

Evidentno je da smo ušli u najtežu fazu borbe protiv pandemije i po broju oboljelih i po njihovoj težini kliničke slike i potrebi i angažmanu svih zdravstvenih radnika za njihovim tretmanom", kazao je Skomorac, piše N1.

Dodao je da imaju dovoljno testova te da su na vrijeme obezbijedili i multiplex testove koji testiraju i COVID i sezonsku gripu.

U proteklom periodu 400 uposlenika je bilo zaraženo COVID-om.

Skomorac kaže da je danas to znatno manji broj, ali da se zaraza bilježi na dnevnom nivou.

U KBZ-u trenutno je 110 hospitaliziranih na COVID odjelima, od toga 16 pacijenata je na intezivnoj njezi. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA