Direkcija za koordinaciju policijskih tijela: Manji broj političara koje će štititi

Anadolija
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela: Manji broj političara koje će štititi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH

Godina na izmaku je za uposlenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, protekla veoma uspješno. Na sve poslove i obaveze odgovorili su jasno, profesionalno i u konačnici imaju činjenicu da su sve aktivnosti protekle bez ikakvih problema, rečeno je danas u Sarajevu na tradicionalnoj "Kafi i druženju s novinarima".

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić zadovoljan je urađenim u godini na izmaku. Podsjetio je na uspjehe uposlenika Direkcije, a govorio je i o planovima za narednu godinu. 

"Sve je to, na neki način, doprinijelo da Direkcija ide ka onome šta su zacrtali kao ciljeve i planove. Možemo da kažemo da je 2019. godina bila godina u kojoj smo dobili 50 novih policijskih službenika koji će krajem ove ili početkom naredne godine početi s radom", pojasnio je Vilić.

Podsjetio je i na to da je Direkcija uvijek ostvarivala dobru saradnju s policijskih agencijama kako na državnom tako i na entitetskom nivou.

"Zbog problemi koji su se dešavali, kada su u pitanju migracije i nedovoljno službenika u Graničnoj policiji, odazvali smo se s ostalim policijskim agencijama i trenutno imamo naše službenike u Višegradu i Bijeljini. Daljnja potreba za našim angažmanom će se nastaviti i stojimo svima na raspolaganju. Želimo da stvaramo sigurnosno okruženje u kojim će se građani BiH osjećati sigurno. Stvaramo sve one preduslove koji su potrebni da jednog dana BiH postane članica EU", rekao je Vilić.

O godini na izmaku i planovima govorio je i Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. 

"Opća konstatacija je da je 2019. godina prošla veoma uspješno. Da smo u svim poslovima i obavezama odgovorili jasno, profesionalno i da u konačnici imamo činjenicu da su sve aktivnosti protekle bez ikakvih problema", rekao je Bošnjak.

Govorio je i o odluci o određivanju objekata i osoba koje se štite.

"Mogu vam reći da je Direkcija sve vrijeme bila vrlo aktivna i da je, nažalost, protekla tako kako jeste, ali ne našom krivicom zbog toga što je tako išao proces formiranja vlasti. Nadam se da će početkom naredne godine i ta odluka ugledati svjetlo dana. U određenom broju će se smanjiti broj štićenih osoba. Naravno, prva kategorija, tu nema dvojbe, jer su to članovi Predsjedništva i premijer", pojasnio je Bošnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije